Отидете към основна версия

26 098 13

Имал ли е Хитлер атомна бомба?

  • атомна бомба-
  • адолф хитлер-
  • ядрен опит-
  • германия-
  • втора световна война

Нацистите успешно са тествали истинска атомна бомба преди края на Втората световна война

Имал ли е Хитлер атомна бомба? Сянката на ядрената гъба се забелязва в разсекретени документи в САЩ. Те показват, че нацистите успешно са тествали истинска атомна бомба преди края на Втората световна война.

Наскоро разсекретеният файл APO 696 от Националния архив във Вашингтон подробно проучва колко далеч са стигнали учените на Третия райх в разработването на атомна бомба – нещо, което Хитлер силно жадува. Във файла, получен от популярния ежедневник Bild, пише, че задачата на учените, изготвили доклада от 1944 до 1947 г. е била "разследвания и научни изследвания за развитието и практическото използване на германската атомна бомба".

Докладът е изготвен от безброй американски и британски разузнавачи. Той включва още показанията на четирима германски експерти - двама физици, химик и ракетен експерт.

Изводът е, че учените на Хитлер са се провалили в стремежа си за постигане на пробив в ядрената технология. Неоспорим и документиран факт обаче е реален тест на атомна бойна глава, който вероятно се е случил през 1944 г.

Изявлението на германския тест пилот Ханс Зинснер, цитирано в досието, се счита за доказателството. Той наблюдавал облак с формата на ядрена гъба в небето по време на изпитателен полет в близост до Лудвигслуст (южно от Любек).

"В началото на октомври 1944 г. летях на около 12-15 км от ядрен тест близо Лудвигслуст. Облак с формата на гъба, придружен с бурна турбуленция, стоеше без никакви привидни връзки над мястото, където се е състояла експлозията. Имаше силни електрически смущения и невъзможност да продължа радио комуникацията", докладва пилотът.

Той оценява размера на облака на около 6,5 мили и описва "странни оцветители", последвани от взривна вълна, която усетил чрез "здрав натиск върху лоста за управление" в пилотската кабина.

Един час по-късно пилот в друга машина, излетяла от Лудвигслуст, наблюдава същото явление.

Според други архивни документи италианският кореспондент Луиджи Ромерса наблюдава от земята същата експлозия. Той бил изпратен от диктатора Бенито Мусолини, за да наблюдава теста на "новото оръжие" на германците. Задачата му била да докладва своите впечатления обратно на Мусолини.

Известно е, че Хитлер е преследвал овладяването на ядрените технологии и искал да се сдобие с ракети V-2, с които да може да унищожи Великобритания.

Свидетелството на четиримата немски учени в разсекретения американски доклад споменава са тайна среща, проведена в Берлин през 1943 г. На нея присъствали близкият на Хитлер военен министър Алберт Шпеер и самият фюрер. Дискусията била наречена "ядрената среща на върха".

В края на доклада се посочва, че съюзниците смятат, че германците не са успели да предизвикат истинска ядрена верижна реакция, необходима за задействане на бомба. Само че никой не може да обясни - какво се е случило в небето над Лудвигслуст през 1944 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: