Отидете към основна версия

2 153 45

Украйна: Против сме признаването на документи от Донбас

  • украйна-
  • донбас-
  • документи

Украйна категорично осъжда и не признава приемането от Кремъл на указ за признаване на така наречените документи, издадени в някои региони на Донецка и Луганска област в Украйна. Това се посочва в официална позиция на украинското министерство на външните работи.

Де факто това е признаване на контролираните от Русия нелегитимни органи на властта на окупираните украински територии в Донбас.

Руската страна отново нарушава държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, международните си задължения, фундаментално нарушава Минските споразуменията.

Призоваваме нашите международни партньори да засилят натиска върху Русия с цел изпълнение от нея на Минските споразумения и връщане на Кремъл в полето на международното право.

На 20 февруари 2014 година Руската федерация започна въоръжена агресия срещу суверенна държава Украйна.

Изминали са три години от коварното нападение от страна на съседна държава, която е поела задължението да зачита суверенитета и независимостта на Украйна и, съгласно Будапещския меморандум от 1994 година, е била един от гарантите на сигурността и териториалната цялост на Украйна.

Въпреки че Революцията на Достойнството ясно потвърди желанието на украинския народ да изгражда европейска, демократична и просперираща Украйна, Кремъл се опита да лиши украинците от правото самостоятелно да определят собственото си бъдеще. Русия започна планирана военна операция, която впоследствие доведе до временна окупация на АР Крим и гр. Севастопол и кръвопролитията в Донбас.

С действията си, Русия предизвика основаващия се на ценностите световен ред, като се опита да съживи геополитическите конструкции от миналото, в които доминира правото на силата и разделянето на зони на влияние.

Ужасни цифри характеризират тази безпринципна война на Кремъл срещу украинския народ: над 9800 души са загинали, близо 23 000 са ранени, почти 1 милион. 800 хиляди са преселени по принуда. Държавата-агресор е превзела 7,2% от територията на Украйна, където в окупация и безкраен терор живеят милиони граждани на Украйна. Не се контролира от украинското правителството и част от украинско-руската държавна граница дълга 409,7 км, през която Русия постоянно изпраща към Украйна нови наемници, оръжия и амуниция.

В окупирания Крим, затворен за всякакви форми на международен контрол и мониторинг, системно се нарушават основните права на човека, от което страдат, на първо място, украински активисти и коренното население на Крим – кримските татари. Без основание се задържат и се вкарват в затвора граждани на Украйна, безследно изчезват активисти, заплашват се техните семейства и приятели. Представителният орган на кримските татари – Меджлис е забранен.

Русия продължава да подклажда конфликта в Донбас, изпраща в неконтролираните от Правителството на Украйна територии редовна войска и наемници, предоставя на боевики и терористи модерни оръжия и военно оборудване.

Отказът на Русия от Минските споразумения подкопава усилията на Украйна и на международната общност, насочени към деескалация и стабилизиране на ситуацията в региона. Пропагандата на Москва не познава граници на лъжи, измами, фалшификации, подмяна на понятията. Човешкият живот няма никаква стойност за агресора. Руските структури многократно са наблюдавани при намесва във вътрешните работи не само на Украйна, но и на други суверенни държави. Агресивната политика на Руската федерация – това е заплаха за целия световен ред.

Украйна е благодарна на всички партньори за тяхната подкрепа и единство. Приемайки Резолюции на Генералната Асамблея на ООН "Териториалната цялост на Украйна" и "Състоянието на човешките права в АР Крим и град Севастопол (Украйна)," светът ясно каза "не" на нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на независима държава, осъди окупатора и потвърди ангажимента си относно спазването на правата на човека. Въвеждайки лични и секторни санкции, големите сили в света се обединиха срещу своеволието на държавата-агресор и нейното незачитане на международното право.

Достойна и безалтернативна реакция на международната общност е запазване на солидарността с Украйна в нейното противодействие на руската агресия чрез усилване на политическия, дипломатическия и икономическия натиск върху държавата-агресор. Русия трябва изцяло да изпълни своите задължения по мирното уреждане на конфликта в Донбас, поети по време на подписването на Минските споразумения, незабавно да спре нарушенията на правата на човека и основните свободи във временно окупираните от нея територии, да освободи украинските заложници и политически затворници, да спре окупацията на Кримския полуостров. Единствено връщането на Руската федерация в полето на международното право ще гарантира мира и стабилността на Европейския континент, както и премахване на заплахата от хаос и доминиране на сила в международните отношения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: