Отидете към основна версия

4 190 18

Лов на бежанци в Странджа! „Пазим Европа, не само България“

  • ловци-
  • отряд-
  • бежанци-
  • българия-
  • европа-
  • граница-
  • турция-
  • бно шипка-
  • странджа

Мигрантите, опитващи се да влязат в Европа, са плячка на отряда доброволци

Снимка: Nbcnews

Български виджиланти патрулират границата с Турция, за да държат мигрантите далеч. Кореспондентът на „Ен Би Си нюз” Мак Бишъп използва думата виджиланте – тя е характерна за гражданин или организация, действаща като правозащитен орган, без да има тази власт законово.

Американската телевизия направи репортаж за българския доброволен отряд Българско народно опълчение „Шипка”, чийто лидер е бившият полковник Владимир Русев. По думите му те в момента са единствената отбрана на Европа.

Фигури в камуфлажни облекла и маски се събират в рибарска хижа, много от тях са въоръжени с ножове и брадви. 35 мъже и жени тръгват на лов в Странджа, гориста планинска верига на границата на страната с Турция. Мигрантите, опитващи се да влязат в Европа, са тяхната плячка.

Така репортерът описва видяното в България на фона на най-голямата бежанска криза на Стария континент от края на Втората световна война. Решителни стъпки срещу сериозен проблем. Десетки доброволни отряди са взели нещата в свои ръце, за да предпазят родината си.

Дали нещата, които правят от БНО „Шипка”, са законни? Ловците на мигранти са критикувани и хулени от някои, и защитавани и поздравявани от други. Мак Бишъп споделя, че властите неофициално ги подкрепят. Той описва членовете на отряда като любезни, открити и приятелски настроени хора. Но посочва, че на сайта на организацията има по-различно послание – видеоклипове с огнестрелни оръжия, военно обучение, и декларации, че Европа трябва да бъде защитена от исляма.

„Проблемът не е, че те са мюсюлмани. Проблемът е, че става въпрос за различна цивилизация. Те не мислят като нас. Ние имаме съвсем различен мироглед. Аз не съм националист, аз съм патриот”, казва Николай Иванов, член на отряда от доброволци.

И докато отрядът е критикуван от различни правозащитни организации, не е трудно да се намерят и хора, които са съгласни с техните действия. Шефът на граничната полиция похвали групата доброволни за хващането на мигранти през месец април, посочва „Ен Би Си нюз”.

През изминалите две години България се превърна в страна от маршрута на бежанците, които са тръгнали към по-богатите европейски страни. Въпреки че по-голямата част от тях не искат да останат в страната, то има притеснения сред голяма част от народа. Терористичните нападения на Стария континент наляха допълнително масло в огъня на страха и омразата.

Иванов смята, че бежанската криза е само част от план, при който бойци на „Ислямска държава“ ще се промъкнат в страната и ще нападнат. След това, съседна Турция ще разположи войски в България под егидата на НАТО, и така ще възстанови част от изгубената Османска империя. Конспиративни теории като тази изобилстват сред членовете на БНО „Шипка“, чиято привързаност клони към руснаците.

Лидерът на отряда Владимир Русев се изказва ласкаво и за американския президент Доналд Тръмп. „ЦРУ се опитва да подкопае Тръмп. Те искат да го унищожат. Ние предлагаме нашата подкрепа към него“, казва той.

Екипът на американската телевизия тръгва с членовете на БНО „Шипка“ към границата. Присъствието им няма как да остане незабелязано. Гранични полицаи и няколко войници спират членовете на отряда, облечени във военни униформи. Властите изглеждат объркани, а не обезпокоени. Не знаят как да реагират в присъствието на журналистите. Никой не е арестуван, но полицията следи отблизо движението на членовете на отряда.

„Ако не направим нещо в скоро време, България ще загуби своята идентичност. Това важи не само за страната ни, но и за цяла Европа“, казва Иванов. БНО „Шипка“ не хвана бежанци този път. Но не възнамерява да спре да търси.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини