Last news in Fakti

16 Март, 2017 09:27 4 179 18

Лов на бежанци в Странджа! „Пазим Европа, не само България“

  • ловци-
  • отряд-
  • бежанци-
  • българия-
  • европа-
  • граница-
  • турция-
  • бно шипка-
  • странджа

Мигрантите, опитващи се да влязат в Европа, са плячка на отряда доброволци

Лов на бежанци в Странджа! „Пазим Европа, не само България“ - 1
Снимка: Nbcnews

Български виджиланти патрулират границата с Турция, за да държат мигрантите далеч. Кореспондентът на „Ен Би Си нюз” Мак Бишъп използва думата виджиланте – тя е характерна за гражданин или организация, действаща като правозащитен орган, без да има тази власт законово.

Американската телевизия направи репортаж за българския доброволен отряд Българско народно опълчение „Шипка”, чийто лидер е бившият полковник Владимир Русев. По думите му те в момента са единствената отбрана на Европа.

Фигури в камуфлажни облекла и маски се събират в рибарска хижа, много от тях са въоръжени с ножове и брадви. 35 мъже и жени тръгват на лов в Странджа, гориста планинска верига на границата на страната с Турция. Мигрантите, опитващи се да влязат в Европа, са тяхната плячка.

Така репортерът описва видяното в България на фона на най-голямата бежанска криза на Стария континент от края на Втората световна война. Решителни стъпки срещу сериозен проблем. Десетки доброволни отряди са взели нещата в свои ръце, за да предпазят родината си.

Дали нещата, които правят от БНО „Шипка”, са законни? Ловците на мигранти са критикувани и хулени от някои, и защитавани и поздравявани от други. Мак Бишъп споделя, че властите неофициално ги подкрепят. Той описва членовете на отряда като любезни, открити и приятелски настроени хора. Но посочва, че на сайта на организацията има по-различно послание – видеоклипове с огнестрелни оръжия, военно обучение, и декларации, че Европа трябва да бъде защитена от исляма.

„Проблемът не е, че те са мюсюлмани. Проблемът е, че става въпрос за различна цивилизация. Те не мислят като нас. Ние имаме съвсем различен мироглед. Аз не съм националист, аз съм патриот”, казва Николай Иванов, член на отряда от доброволци.

И докато отрядът е критикуван от различни правозащитни организации, не е трудно да се намерят и хора, които са съгласни с техните действия. Шефът на граничната полиция похвали групата доброволни за хващането на мигранти през месец април, посочва „Ен Би Си нюз”.

През изминалите две години България се превърна в страна от маршрута на бежанците, които са тръгнали към по-богатите европейски страни. Въпреки че по-голямата част от тях не искат да останат в страната, то има притеснения сред голяма част от народа. Терористичните нападения на Стария континент наляха допълнително масло в огъня на страха и омразата.

Иванов смята, че бежанската криза е само част от план, при който бойци на „Ислямска държава“ ще се промъкнат в страната и ще нападнат. След това, съседна Турция ще разположи войски в България под егидата на НАТО, и така ще възстанови част от изгубената Османска империя. Конспиративни теории като тази изобилстват сред членовете на БНО „Шипка“, чиято привързаност клони към руснаците.

Лидерът на отряда Владимир Русев се изказва ласкаво и за американския президент Доналд Тръмп. „ЦРУ се опитва да подкопае Тръмп. Те искат да го унищожат. Ние предлагаме нашата подкрепа към него“, казва той.

Екипът на американската телевизия тръгва с членовете на БНО „Шипка“ към границата. Присъствието им няма как да остане незабелязано. Гранични полицаи и няколко войници спират членовете на отряда, облечени във военни униформи. Властите изглеждат объркани, а не обезпокоени. Не знаят как да реагират в присъствието на журналистите. Никой не е арестуван, но полицията следи отблизо движението на членовете на отряда.

„Ако не направим нещо в скоро време, България ще загуби своята идентичност. Това важи не само за страната ни, но и за цяла Европа“, казва Иванов. БНО „Шипка“ не хвана бежанци този път. Но не възнамерява да спре да търси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    5 47 Отговор
    Решително протестирам, бежанците бягат от войната, цели семейства са тръгнали за Европа с надежда да си уредят там подслон, работа и по добри условия за живот, а тези хора им отнемат тази надежда ! Протест !

    Коментиран от #4, #9, #16

  • 2 доброволци

    26 8 Отговор
    Ще има и други такива групи. За пред медиите и евротолерастите може да ги критикуват и отричат, но иначе всички в България трябва да сме доволни, че има такива отряди. Неофициално ще бъдат подкрепяни и одобрявани и ще вършат работата, с която държавата засега не може да се ангажира официално. Чалмите трябва да са наясно че не могат да правят каквото си поискат тук.
  • 3 кроко

    5 23 Отговор
    До всички които ми слагат минуси : Ако във вашия роден град или село се укрият терористи и руснаците или американците с желанието си да ги уничтожат , започнат да ви бомбардират на почивки, сигурен съм , че и вие ще си съберете багажа и ще побегнете на където ви видят очите , за да спасите от огнения ад семействата си. Ама иначе, пред клавиатурата се правите на големи патриоти и родолюбци и аплодирате на някаква групичка, която тръгнала да гони бежанците из чукарите , но ако сте на мястото на тези клети хора , няма да ви е много приятно.
  • 4 Оня БЕЗ коня

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    И докато бягат от войната, ей така си минават през няколко граници, докато отидат нейде из западна и северна Европа... Що така не спират на първата до тях граница и да търсят убежище?
    Да минават по каналния ред. На всеки може да се случи да бяга от военни действия, но трябва да има ред! Нека минават през проверка и тогава да бъдат придвижвани.

    Коментиран от #6

  • 5 Спиро

    17 1 Отговор
    Кроко, тея брадати деца ли бягат от войната?
    Айде не се прави на по голям католик от папата!

    Коментиран от #8

  • 6 кроко

    2 15 Отговор

    До коментар #4 от "Оня БЕЗ коня":

    Не си минават ей така, както ти си мислиш, пият им кръвчицата разни каналджии и ей такива като тези групички.
  • 7 ввававав

    21 3 Отговор
    Защо не бягат някъде близо до тях дето няма военни действия а са тръгнали насам? Понеже всичко това е платено и с цел да се ислямизира Европа. 80 процента от тези хора са терористи от ислямска държава! Защо не ходят в САЩ тези бежанци - държавата с неограничени възможности? Просто защото САЩ ги пращат насам към Европа с цел да я разединят и отслабят. Така че евала на бригадата която се опитва да пази силна и единна Европа!
  • 8 кроко

    3 16 Отговор

    До коментар #5 от "Спиро":

    Не се правя на католик . Спиро в такива случаи религията остава на заден план , главно е човещината!
  • 9 пършинг

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Бягат надалече, бягат от войната, на хиляди километри бягат ли бягат ... СТИГА БЕ!!! - на всички е ясно какво е това бягство - победен щурм към Обетованата земя, която техния аллах им е обещал! -а, ние какво правим - сутрин ставаме, отиваме на работа, грижим се за семействата си, за децата, през уикенда се виждаме с приятели или отиваме на село да поработим в градината, сякаш нищо не се случва около нас.... и да знаете този непукизъм ще ни струва скъпо!
    Бог да помага на тези 35 патриоти! - Да живей България!!!
  • 10 ОМБРЕ

    4 11 Отговор
    Бая забогатяхме от тия чужденци бре ,до сега си плащаха и ги пускахме за европа , ама ся дирекно ги обираме и марш обратно у турция.
    Що не разкажете кви ги вършите? и колко богати станахте?

    Коментиран от #13

  • 11 пършинг

    15 1 Отговор
    Три години съм работил със сирийци, те имат много силна родова връзка по между си и не обичат да рискуват, думата „приключение“ не присъства в речника им. В случай на опасност, те предпочитат да отидат при роднините си, където ще бъдат приети по силата на древна традиция и ще се чувстват сигурни - така постъпват обикновено сирийците. Да предприемат такова пътешествие, пълно с рискове и неизвестност не е характерно за тяхната лична и народопсихология. Вероятно има някакъв процент от населението, което тръгва, но семействата са нищожно малко, тръгват тийнейджъри, младежи, необвързани и крайно бедни семейства(макар, че откъде са взели пари за пътуването - отговорете си сами?), които мислят, че ги чака рая... истината за тази война е брутално гадна - погубват се хиляди невинни хора за да се затрие мощната обединена Европа - спазва се принципа „разделяй и владей“, защото не може да се допусне да има една силна европейска империя, която да определя стойностите във всички нива на световните процеси - от икономиката до културата.
    Какво да направи ние малките? - самозащитата има различни форми и измерения, но най-важното е обединението по между ни - национално, духовно, нравствено.... и когато потрябва - да се бием!
  • 12 той

    7 0 Отговор
    Какъв е този лов без пушки бе.
  • 13 кроко

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "ОМБРЕ":

    Хасане, не се опитвай да ни засегнеш, че някой печели от това, султана ердоган направо с терористите въртеше бизнеси. Иначе богати станаха каналджиите и патрулиращите полицаи в началото на арабските пролети, когато минаваха първо богатите и платежоспособни. Но те не бяха толкова много, да не говорим че бяха твърдо решени да стигнат до западна европа. Сега приижда на пълчищя всякаква мюсюлманска сган от цял свят. Гледай клипчета с атентати - правят ги млади джангали, по нищо не се различават от тези, дето минават границата ни. И като се напълни достатъчно Европа с такива, ще има размирици, разграбено военно оборудване и ще се превърнем в Сирия, Ирак, Либия или Афганистан. Поразгледай малко снимки от действителността там. Ако ще и да ги трепят, все ми е тая, тези не заслужават милост!
  • 14 Бай хой

    6 3 Отговор
    Алоууу, пършивия. Кво си седнал да ни обясняваш що за хора са сирийците?
    Тия които нахлуват в България не са сирийци. Афганистанци, пакистанци и иракчани са, изпратени като пета колона на западната демокрация вилнееща по земите им. Да ви и кратунделите козяшки и хрантутници шорошки продажни.

    Коментиран от #15

  • 15 пършинг

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    .. това казвам и аз в коментара си, но явно не си успял да разбереш написаното Бай хой....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БЪЛГАРИН

    8 0 Отговор
    Границите на България трябва да се охраняват като едно време,това можеби е единственното хубаво нещо по време на комунизъма имало е защита срещу всякаква напаст напираща да влезе в държавата.България над всичко!
  • 18 ала бала чики рики

    2 5 Отговор
    Я по-сериозно бе, защото става въпрос за перфектно организирани канали в които освен мафиотски структори, (които печелят повече отколкото от дрогата) са навързани и хора вкл. и на високи длъжности в системата, която уж трябва да ни пази от всичко това. И тия български "герои" какво правят - ловят 5 човека, а други български още по-големи "герои" прекарват нелегално хиляди и се нагушиха с милиони. Първите се бият в гърдите триумфирайки над беззащитни хора (вкл. жени и деца), като се правят, че не виждат вторите пред които не смеят да кажат и "гък" по темата. А наивниците тук им ръкопляскат, като си мислят, че така решават проблема. И какви патриоти, като всички останали измислени - "Публикувано във факти.бг: чиято привързаност клони към руснаците"........... Е.ати и патриотизма, русофилии, путинофилиии.........