Отидете към основна версия

2 382 12

Германците не искат да чуват за сценарий „Турция в ЕС“

  • турция-
  • ес-
  • германия-
  • анкета-
  • членство-
  • кандидат

Германците искат да бъдат спрени преговорите с Турция

Снимка: Shutterstock

Близо две-трети от германците не искат и да чуват за сценарий „Турция в Европейския съюз“. Това сочи ново проучване на телевизия АРД.

64% от анкетираните смятат, че преговорите с Анкара за членство в европейската общност трябва незабавно да бъдат прекратени. 58% от запитаните пък споделят, че са против двойното гражданство за имигранти. Според тях не трябва да се дава немско гражданство на хора, които не са родени в страната.

Авторите на проучването дават повече подробности и за възрастта на анкетираните. Тези на над 65 години са против двойното гражданство, докато по-младите немци нямат проблем с това.

В Германия живее най-голямата турска диаспора. През последните месеци обаче се стигна до сериозно напрежение по оста Берлин – Анкара.

Немските власти забраниха на Реджеп Ердоган да проведе политически митинг в подкрепа на референдума за конституционни промени. Държавният глава на Турция обвини немски власти в поведение, напомнящо на нацисткото минало на страната.

Преди дни пък германският евродепутат Александър Граф Ламбсдорф заяви, че на хартия Турция продължава да е кандидат за ЕС, но на практика няма никакви изгледи това да се случи някога. По думите му европейците трябва да бъдат искрени с турците, казвайки им, че не могат да се присъединят към съюза.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: