Отидете към основна версия

2 733 15

Маккейн: Напрежението на Балканите се увеличава!

  • джон маккейн-
  • сащ-
  • сърбия-
  • сенатор-
  • напрежение-
  • балкани-
  • русия

САЩ и ЕС трябва да са по-активни в този опасен регион

Снимка: БТА/ AP

Напрежението на Балканите се увеличава и Съединените щати трябва да са по-ангажирани в този регион. Това заяви бившият кандидат за президент на Щатите и сенатор на Аризона Джон Маккейн в интервю за „Гласът на Америка“.

След посещението си на Балканите Маккейн каза, че САЩ и Европейският съюз трябва да бъдат по-ангажирани, защото Русия действа активно на полуострова.

„Притеснявам се, че нашето внимание е насочено в Украйна, Близкия изток, Китай... а е много ясно, че руснаците се опитват да разширят влиянието си на Балканите. Опитът за преврат в Черна гора е пример за това“, заяви Джон Маккейн.

Според него заради липсата на американско и европейско лидерство Кремъл е разширил влиянието си. „В балтийските страни правим някои интересни и полезни неща (ротациите на НАТО), и въпреки това изглежда, че игнорираме най-нестабилното място в Европа“, заяви сенаторът.

Ситуацията в Македония Маккейн описа като динамична и експлозивна. По думите му не е в интерес на никого страната да се разпадне. „САЩ и западните й съюзници трябва да стабилизират региона дипломатично, увеличавайки заетостта и контратерористичните усилия“, заяви бившият кандидат на републиканците за президент на Щатите.

Преди дни той се срещна с Александър Вучич в Сърбия. Според Маккейн Вучич знае, че сръбските граждани са повече проевропейци, отколкото проруснаци. Американецът подчерта, че Вучич не иска да бъде възприеман като твърде близък до Русия.

След посещението си в Сърбия Маккейн припомни, че две световни войни са започнали в Източна Европа и мирът на Балканите е от изключително важно значение – не само за региона, но и за американската сигурност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини