Отидете към основна версия

5 677 73

Армения: Не искаме турското приятелство

  • армения-
  • турция-
  • приятелство-
  • договор

Ереван анулира споразумението с Анкара, целящо нормализиране на двустранните отношения

Снимки: БТА/АР

Президентът на Армения Серж Саркисян е анулирал договора, сключен между Армения и Турция, предвиждащ нормализиране на отношенията между двете държави, съобщиха турската НТВ и арменската Йеркир Медия ТВ.

Договорът е бил анулиран на заседание на Съвета за национална сигурност на Армения.

Документът и протоколите към него, включващи инициативи за нормализиране на турско-арменските отношения, бе подписан на 10 октомври 2009 г.в Цюрих.

След това трябваше да бъдат одобрени от парламентите на двете страни, но не бяха ратифицирани.
Саркисян бе обявил пред конференцията на ООН в Ню Йорк през септември 2017 г. че през пролетта на 2018 г. ще анулират протоколите.

На 10 октомври 2009 г. в Цюрих министрите на външните работи на Армения и Турция в присъствието на министрите на външните работи на Русия и Франция и на държавния секретар на САЩ подписаха арменско-турски протоколи за нормализиране на двустранните отношения.

Протоколите, подписани с посредничеството на Швейцария, предвиждаха установяване на дипломатически отношения между двете страни, отваряне на границата и създаване на независима комисия за проучване на събитията от 1915 г.

Процесът на сбилжаване между Армения и Турция е замразен от няколко години. Анкара и Ереван не поддържат дипломатически и икономически отношения откакто Армения обяви независимостта си през 1991 г.

Две години по-късно, през 1993 г., Анкара затвори границата си с Армения, за да подкрепи тюркскоезичния Азербайджан, който е в конфликт с Ереван за контрола на Нагорни Карабах, населен с арменци анклав на азербайджанска територия. Армения пое контрола върху него в резултат на шестгодишна война, продължила от 1988 до 1994 година.

Двете страни имат разногласия и по общата си история, и по-специално по въпроса за арменския геноцид. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Анкара: ООН не може да ни спре в Африн

    Резолюцията 2401 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Сирия не се отнася за сирийския район Африн, в който Анкара провежда операци ...
    28.02.2018
    3 910
    37
  • Турски ултиматум и към Чехия

    Евентуалното освобождаване на задържания в Прага бивш лидер на сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз Салех Муслим ще влоши сериозно отношени ...
    27.02.2018
    5 993
    33