Отидете към основна версия

1 537 5

Борбата за влияние върху Западните Балкани

  • юнкер-
  • ес-
  • държави-
  • западни балкани-
  • присъединяване
Снимка: АР/БТА

Европейският Съюз (ЕС) се опитва да избегне засилване на ролята на САЩ или Русия в държавите от Западните Балкани. „Когато става дума за присъединяването на Западните балкани и партньори, за разширяване, те (бел. ред. САЩ) нямат право на глас. Ние ги уважаваме и приветстваме техния принос, но не бих искал, в процеса (бел ред. на присъединяване към ЕС) от една страна голяма роля да играят САЩ, а в последствие това да доведе до засилване ролята на Русия. Няма да подхождаме към въпроса по този начин”, каза в интервю за Euronews председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На брифинг на 1 март след среща с лидери и представители на държави от Западните Балкани (Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Албания и Сърбия) и непризнатото Косово, Юнкер заяви, че нито една от тези държави не е готова да влезе в ЕС.

Към момента кандидати за влизане в Съюза са Албания, Македония, Черна гора, както и Турция. Брюксел също така се стреми да присъедини Косово в бъдеще, но все още 5 от 28-те членки не признават самопровъзгласилата се държава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини