Last news in Fakti

3 Март, 2018 08:11 1 529 5

Борбата за влияние върху Западните Балкани

  • юнкер-
  • ес-
  • държави-
  • западни балкани-
  • присъединяване
Борбата за влияние върху Западните Балкани - 1
Снимка: АР/БТА

Европейският Съюз (ЕС) се опитва да избегне засилване на ролята на САЩ или Русия в държавите от Западните Балкани. „Когато става дума за присъединяването на Западните балкани и партньори, за разширяване, те (бел. ред. САЩ) нямат право на глас. Ние ги уважаваме и приветстваме техния принос, но не бих искал, в процеса (бел ред. на присъединяване към ЕС) от една страна голяма роля да играят САЩ, а в последствие това да доведе до засилване ролята на Русия. Няма да подхождаме към въпроса по този начин”, каза в интервю за Euronews председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На брифинг на 1 март след среща с лидери и представители на държави от Западните Балкани (Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Албания и Сърбия) и непризнатото Косово, Юнкер заяви, че нито една от тези държави не е готова да влезе в ЕС.

Към момента кандидати за влизане в Съюза са Албания, Македония, Черна гора, както и Турция. Брюксел също така се стреми да присъедини Косово в бъдеще, но все още 5 от 28-те членки не признават самопровъзгласилата се държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Димитър Кънев

    7 0 Отговор
    Аман от тоя яловеца Юнкер.
  • 3 Ников

    7 0 Отговор
    Бих запитал Жан-Клод Юнкер как ЕС "се опитва да избегне засилване на ролята на САЩ"? Та почти всички европейски политици са "вързани на каишка" към братята-американци и техните служби! И когато се "избират" хора на ключови позиции се ходи в американското посолство. А когато свършат мандата си, "отиват на работа" при истинските си господари! Като нашата прославена евро-комисарка К.Георгиева!
  • 4 Bgman

    1 9 Отговор
    За това, че малка червендалесто-каскетна, но просташки активна по форумите скапана частица от българите няма европейско самочувствие виновна е гнусната, окупационна, съветска пропаганда.
    Такива ще има доксто не премахнем и последния паметнок на мародерската червена армия.
  • 5 Леле

    4 1 Отговор
    Това е поредния провал на нашето Слънце