Отидете към основна версия

22 806 146

Руският патриарх се нахвърли на българския президент (ВИДЕО)

  • румен радев-
  • русия-
  • българия-
  • освобождение-
  • патриарх кирил-
  • нахвърли-
  • война-
  • президент

Русия освободи България, а не Литва, подчерта руският патриарх

Снимка: БТА

Патриарх Кирил, пристигнал в България за тържествата по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османско робство, отслужи литургия в катедралния храм Александър Невски. Величественият храм е построен през 1912 година в памет на руските воини, подарили независимостта на Балканите след победата на Руската империя над Османската империя през 1878 година, пише руското издание „Комсомолская правда“.

„Русия се намеси сама, пренебрегвайки собственото си благополучие и възможната политическа изгода от ненамеса в конфликта. Тук проляха кръвта си десетки хиляди руски войници“, напомни руският патриарх на дошлите да се помолят с него жители на София в неделя. А преди отлитането му за Москва се случи неголям, но значителен конфликт, коментира вестникът. За първи път по време на посещение в чужбина патриархът публично изказа своето недоволство и то от първо лице.

Оказва се, че по време на празничния парад президентът на България Румен Радев е изразил признателност за националното освобождение не на единната руска армия, а на различните народи, които са я съставяли – румънци, украинци, беларуси, финландци, поляци, литовци и други.

„Русия не се съобрази с Европа. Движена от своята любов, отслабена и без да има никаква политическа поддръжка по света, тя започна борбата. Това е велик пример за това как духовната и културната солидарност надделяват над политическия прагматизъм. Радвам се, че мога да ви кажа това. Не Полша, не Литва – Русия! Беше ми трудно да слушам всички тези позовавания на участието на други страни в освобождението“, посочи патриархът на Москва и цяла Русия.

„Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние я завоювахме със своята кръв и не може да има никакви политически и прагматически причини, за да се премълчава и да се интерпретира неправилно. В мен остана нееднозначно впечатление от юбилея и аз ще го кажа открито пред целия свят“, е казал руският патриарх на Радев, посочва руското издание.

Междувременно РИА Новости цитира протойерей Никалай Балашов, зам.-председател на отдела по външните работи на Московския патриарх, който е казал, че в България има опити да бъде заличен приносът на руските войници за освобождението на страната. „Искам да отбележа две неща - тази памет се пази сред народа. И второ - има опити тя да бъде заличена. Това също го има", каза Балашов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини