Last news in Fakti

29 Април, 2018 16:51 1 581 8

Патриарх Кирил на историческа визита

  • патриарх кирил-
  • албания-
  • архиепископ анастасий

Няколко хиляди души се събраха на литургия в Тирана, отслужена от руския патриарх 

Патриарх Кирил на историческа визита - 1

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заедно с главата на албанската православна църква архиепископ Анастасий отслужиха празнична литургия в катедралния храм "Възкресение Христово" в Тирана, предаде ТАСС. На богослужението присъстваха няколко хиляди поклонници от различни райони на страната.

В продължение на векове албанската църква е служела на своя народ в най-трудни условия. Тя едва ли не напълно е била унищожена в страшните години на атеистичните гонения. И отново възкръсна, за да изпълнява своята служба за хората, каза патриарх Кирил.

Помня какви усилия положи албанската православна църква по време на въоръжения конфликт в Косово, приемайки всички бежанци, независимо от тяхната религия и политически убеждения, отбеляза той.

Визитата на руския патриарх - първата в историята на Албания, привлече поклонници от различни области на страната, които пристигнаха със специално организирани за целта автобуси в столицата Тирана. На богослужението по данни на местните служби за сигурност са присъствали около 6 хиляди души.

Патриарх Кирил и архиепископ Анастасий са си разменили подаръци: икони и символи на патриаршеското достойнство - панагии и нагръдни кръстове. Кирил е подарил също на архиепископ Анастасий голямо великденско яйце, изрисувано от руски художници, в знак на това, че визитата му в Албания се осъществява в пасхалния период, продължаващ 40 дни.

Литургията бе отслужена на три езика - албански, църковнославянски и гръцки. По време на службата се редуваха изпълнения на едногласен хор на гръцки език, на албански национален църковен хор и на московския Синодален хор, пристигнал от Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 албанец

    12 3 Отговор
    #КОЙ, полковник от КГБ Гундяев ли е този на снимката?
  • 2 Рубладжийче

    9 5 Отговор
    Цигарения поп пак на някаква далавера е тръгнал. Да се пази да не го у важат албанците.
  • 3 Ads

    11 4 Отговор
    Чакаме видео как набива канчето на албанския президент, заради кандидатурата им за нато и ес. Ама ония шиптъри ще му запалят задника на дедо поп.
  • 4 outlander

    9 5 Отговор
    Цигарения поп да внимава да не го наритат по разплутите бутове, че албанците не са руски навеждачи като нЕкои българи. Даже може и да отнесе дългия дебел албански кебап като бръмбар сламка и да почне да налита само на резани салами.
  • 5 Иванов

    1 6 Отговор
    Да живее Велика Албания!
  • 6 Голем смях

    5 0 Отговор
    Сега ще се окаже,че Кирил и Методий са албанци и че българската азбука е създадена в албанските земи ,минала през България и отишла направо в Масква,заобикаляйки Киев със 100 години.
  • 7 xост

    2 1 Отговор
    албанците са единствените на балканите без религиозни проблеми
    на албанеца зависи от интереса му ако днес ще е християнин, утре мюсюлманин, вдругиден атеист
    няма проблем за него, пари да има и става и будист
    винаги било така за него
  • 8 Димитров

    0 0 Отговор
    ТОЗИ ПСЕВДО ПОП ДА ГО ДУХА
Новини по държави: