5 Март, 2018 18:11 7 874 17

Цветозар Томов: Президентът Радев отговори много точно на патриарх Кирил

  • кирил-
  • патриарх-
  • русия-
  • българия

Остава този въпрос да бъде изкаран на повърхността, без излишна дипломатичност, каквато днешните руски имперски власти не проявяват спрямо нас

Цветозар Томов: Президентът Радев отговори много точно на патриарх Кирил - 1
Снимка: БТА

Няма за какво да сме признателни на една империя, но тачим паметта на хората, загинали за нашата свобода под нейните знамена.

В огорчението на патриарх Кирил от "реториката на българските власти за ролята на Русия в Освободителната война" има важен подтекст: ние дължим признателност на Империята, а не на нейните поданици, проляли кръвта си на нашите земи.

Това коментира във Фейсбук Цветозар Томов.

Именно затова имперският свещенослужител се дразни от споменаването на поляци, литовци, финландци и го схваща като приравняване на приноса на Русия с този на Полша, Литва, Финландия.

Този подтекст, изглежда, е много точно схванат от президента Румен Радев: "Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност".

Остава този въпрос да бъде изкаран на повърхността, без излишна дипломатичност, каквато днешните руски имперски власти не проявяват спрямо нас: няма за какво да сме признателни на една империя, но тачим паметта на хората, загинали за нашата свобода под нейните знамена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бактисъл

    12 8 Отговор
    Венцислав Михайлов умора няма.
  • 2 Реалист

    55 29 Отговор
    Руският народ по онова време се е олицетворявал с държавата Русия ,а държавата с императора. Правилно го е казал Кирил. Лошото е ,че българските сегашни "политици"са "гола вода",да не говорим за държавност и дипломация.Голяма част от българския народ е искрено благодарен и знае много добре,кой е донесъл свободата от турското робство.Това ,че сегашния режим е русофобки настроен е голяма грешка,може да бъдем с прозападна и американска ориентация,но да не отдадем необходимата признателност на Русия за освобождението е порнография.Лошото е,че и на националният ни празник се чувстваме разделени.Ако е вярно,че управляващите не са уважили приема на президента,също е порнография.Нищо добро не очаква България,с изопачаване на историята,със забрава на историята и с политици,на които им липсва елементарно възпитание и капацитет да бъдат държавници. Преди имаше нравствено и патриотично възпитание,макар и под тогавашната идеология,но сега-нищо.Като гледам историите покрай честването на освобождението "полит коректните" ми идва да кажа,че ме е срам,че съм българин.

    Коментиран от #4

  • 3 Разяснение

    39 14 Отговор
    Всички гореспоменати народности не са били войници от съответните държави, защото тези държави не са съществували по онова време, а са били част от армията на Руската империя. И като цяло са били доста по- малко от руснаците, дори взети всички заедно. Единствено на румънците би следвало да се отдаде отделна почит защото те са участвали със собствени военни части. Но да се сравнява чиято и да е роля с тази на Русия и на русите в частност е най-малкото смешно, защото без тях нещата нямаше как да се случат. А и е ясно , че като цяло това педантично изразяване на "благодарност" от политиците се прави не от такава, а с цел заяждане с Русия и руснаците, и размиването на усещането на признателност към тях от страна ма Българския народ.
  • 4 сепаратор

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Чувства ме се разделени - житото от плявата, нормалните българи от соросоидиотите и зомбитата на т.нар. "медии" на т.нар."международна общност".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сори сорос

    32 16 Отговор
    ние сме окупирана държава. руският патриарх трябва да знае това. нашата история се пренаписва от псевдо учени, западни инструктури и НПО-та финасирани от чужбина...
    участието на една държава във война, предполага решение на съответното държавно управление. какви държавни управления са имали тогава изброените руски провинции? и ако те са участвали във войната, защо ги е нямало на Берлинския конгрес? защото са били географски понятия. все едно да говорим, че в Балканската война е участвала България, Мизия, Тракия, Подбалканът, Предбалканът и т.н.

    това не е добре. това си е политкоректност - евфемизъм за историческо лъготене. ние вече знаем от съвременните историчари, за "турското присъствие", Ботев и Левски-терористи, митът Батак и, че в крайна сметка Русия не е участвала във ВСВ 41-45 - та. там са участвали украинци, белоруси, балтийци, централци, степци и т.н. срамна работа!
  • 7 Кукувци

    16 6 Отговор
    Благодаря ви, че ви има, честни и порядъчни българи.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Наблюдател

    31 26 Отговор

    До коментар #7 от "Кукувци":

    Генерал Радев сложи на мястото му православния чекист полковник Гундяев, който се е маскирал като патриарх. Полковника дойде като наместник на император Водка I, но освен ренеранса и ръкоцелованието на вицето и подмазвачеството на шепа продажници не срещна дължимото според руснаците преклонение. И с типичната за "братушките" арогантност се обиди и започна да нарежда какво да правим. Радостно то е, че българските власти не се подадох на поредната руска провокация.
  • 10 Наблюдател

    15 7 Отговор

    До коментар #7 от "Кукувци":

    Вофка I, извинете.
  • 11 стоян георгиев

    9 20 Отговор
    радев една реч го оставиха сам да си напише и се оака!!!сега курнелиика ще го кара да прави лицеви опори както си е с костюма докато се изпоти.може ли да споменеш пред наи-личния съветник на путин че други са участвали в освобождението на българия освен червената армия?смяххх!!!!а другаря путин се кълнеше във вас другарю радев!!!!аз като върл противник на путинландия обаче тукще защитя руския патриарх.русия има основна роля за нашето възраждане и освобождение , а украинци,поляци ,финландци са част от руската империя тогава,което обаче не променя руската роля в това освобождение.на фона на конфронтацията на съвременна русия с полша и украина повдигането на този въпрос пред руския патриарх точно на трети март е дебелашко и ненужно,но като виден български индианец фатмака тва няма как да го предцени.догодина нека покани президента на украина заедно с путин ще бъде интересно.
  • 12 ИСТИНАТА

    16 14 Отговор
    Решението да се освободи земята която впоследствие ще се нарече България е взето в Санкт Петербург от Цар Освободител. Без това решение вашите поляци щяха да си копаят картофите в Руската губерния Полша.
    Гадно е да бъдеш неблагодарник. Без Русия няма България. Ето, това е истината. На Трети март се чества победата на Русия над поробителя, победата на Цар Освободител над турския султан.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Гост

    6 8 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНАТА":

    И колко кръв е пролял царят?

    Коментиран от #15

  • 14 ултра

    19 10 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНАТА":

    Виж какво, тавариш: България я е имало много преди твоята мамаша-раша, има я и ще я има вовеки, но не заради, а ВЪПРЕКИ Русия, защото Историята за ролята на Русия в нашето Освобождение, такава каквато ви е била втълпявана и тъпкана в чугунените глави 50 години, изобщо не е тази, която е наистина, вече не сме в 20-ти, а в 21-ви век и информация всеки може да намери по всяко време! Жертвите, дадени за нашата Свобода трябва да се уважават, но не и да скланяме глава и да лижем подметките на всеки един имперски пратеник на Путин, който да унижава националното ни достойнство! Понял самовар?!?
  • 15 ИСТОРИЯ

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Загиналите в Руско-турската война са около 19 000. От тях руснаците са 5786.
  • 16 ОТ ТАЛПАТА

    4 9 Отговор
    ДАНЕ СЕ ЗАЛЪГВАМЕ !!!ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ Е СТАНАЛ СУТРИНТА ПОЧЕСАЛ СЕ ПО ТОПКИТЕ И СИ Е КАЗАЛ. ДНЕС ЩЕ ОСВОДЯ БЪЛГАРИТЕ от робството на ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ..Поредното благоприятно стечение за нас от разпрата на великите сили...АНГЛИЯ,Германия ,ФРАНЦИя,русия...На русия сме платитили двоино и тройно ...
  • 17 Хари

    5 5 Отговор
    Да се подценява заслугата на Русия, за нашето не освобождение, а спасение от турско робство е равно на престъпно изопачаване на историята ни. Залитането на държавата ни към запада и по - специално към САЩ започна още при Петър Стоянов. Тогава започнаха да се сменят надписите на магазини, улици от български на латиница. Като че ли баби и дядовци са учили западни езици.Сега Бойко си протърка куклите да тича да пита Меркел и Юнкер за всичко. Сигурно и при жена не ляга без тяхната благословия. Срамно и позорно е такова угодничество. Безгръбначни да нашите политици. Но трябва да са нсясно,че без миналото си сме като дърво без корен и нямаме бъдеще
    Не трябва да отхапваме ръчицата, която но се е протегнала за помощ в трудни времена.С Русия народът ни е бил винаги свързан и така ще бъде завинаги. Нашите отношения с другите народи са също приятелски, дипломатични премерени, но нашата държава съществува благодарение на Русия и това не може никой да го заличи от умовете ни и от историята ни. Ние пишем с едни и същи букви, ние сме просто братя. Помнете това и не се делете от Русия !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове