Отидете към основна версия

947 0

ЕС договори фискалния пакт

  • фискален пакт-
  • ес

Бойко Борисов: Няма да вдигаме данъци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от Еврозоната се споразумяха за въвеждането на по-строга бюджетна дисциплина, коментира АП.
Подписването на документа е предвидено да стане на церемония на първи март, но неговите клаузи ще влязат в сила от юли.  Преди това той трябва да премине през ратификация поне от 12 страни от Еврозоната.

Извън него остават Великобритания и Чехия. По този начин Прага продължава евроскептичната си политика, след като през миналата 2011 г. даде заден за присъединяване към еврото.  В последния момент Полша обаче реши да се присъедини към инициативата и по този начин 25 държави-членки на ЕС влизат в новия фискален пакт на Общността.

Инициативата въвежда санкции за страните в нарушение на строгите икономически параметри и слага таван от 0,5 на структурния дефицит, припомня Блумбърг.
От юли в силиа влиза и Европейският стабилизационен механизъм с фонд от 500 млрд. евро.
Срещата на високо ниво стана изключителен етап от усилията ни за разрешаване на проблема с дълга в Общността, похвали се на финалната пресконференция президентът на ЕС Херман ван Ромпой. 

От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта, че Общността залага не на кратковременни, а на фундаментални мерки за справяне с кризата.
Ангела Меркел не пропусна отново да намекне, че трябва да се помисли за по-строг европейски контрол над усилията на Гърция за излизане от кризата. Канцлерът на Германия изрази своето разочарование от нежеланието на политическия и бизнес елит в Атина да прилагат договорените вече мерки.  

България и останалите страни извън Еврозоната постигнаха компромисно споразумение по условието да участват в решаващите заседания по засягащи ги въпроси заедно със страните, приели единната валута.
България няма да вдига данъци, независимо от мнението по този въпрос на нашите партньори от ЕС, заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

В Брюксел той участва на срещата на страните - членки на ЕС, които приеха новия пакт за бюджетна стабилност.
Бойко Борисов сподели, че по време на разговорите лидерите на страните от ЕС са обменили опит по въпроса за данъчните измами. На въпроса възможно ли е да се очаква промяна на данъците в България премиерът отговори отрицателно.

„Ако поискат подобно нещо от нас, на 1 март просто не подписваме (пакта). А и българският парламент няма да даде разрешение. Казваме: „Съжаляваме, но местният парламент не дава". В същото време ние не искаме да правим номера. Ще се придържаме към решенията, взети в Брюксел, но данъци няма да вдигаме“, обеща Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини