Last news in Fakti

31 Януари, 2012 14:19 840 0

Фискалният пакт не дава нужните отговори

  • ивайло калфин-
  • фискален пакт-
  • референдум

Правителството трябваше да проведе референдум по темата

За съжаление не смятам, че фискалният пакт дава всички нужни отговори. Той ще подобри финансовата дисциплина, но кризата в еврозоната е резултат от структурни проблеми, а не толкова от лошо управляващи публичните финанси правителства.

Това заяви в ProИнтервю евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин. Снощи лидерите на страните от еврозоната се споразумяха за въвеждането на по-строга бюджетна дисциплина. Подписването на документа е предвидено да стане на церемония на първи март, но неговите клаузи ще влязат в сила от юли. Преди това той трябва да премине през ратификация поне от 12 страни от Еврозоната.

Според Калфин това, от което в момента Европа истински се нуждае, е растеж, конкуретноспособност, а в договора не става дума за това. „Всъщност, ако сме честни - въпросите на конкурентоспособността се споменават в дебатите, на които ще бъдат канени страните извън еврозоната, които ратифицират пакта. А това съвсем не е достатъчно“, смята евродетутатът, който е зам.-председател на Комисията по бюджети.

Без растеж, без подобряване на бизнесклимата и решителни действия срещу епидемично увеличаващата се безработица, Европа никога няма да си върне конкурентността, подчертава Калфин. Това, че ще се завинти бюджетният дефицит на 1% няма да оправи положението на някоя закъсала държава, допълва той.

Да давам ли пример със страната, която познавам най-добре, пита риторично Ивайло Калфин. Що се отнася до българското участие според него правителството нямаше право да ни ангажира със задължения, които ще трябва да се изпълняват от следващите. Затова би било по-отговорно да се направи референдум по темата.

Задълженията за дисциплиниране на държавните разходи ще вържат ръцете на всяко управление що се отнася до гъвкавост на инструментите за растеж и заетост, за стимулиране на малкия и среден бизнес. Тенденцията за извиняване на всички непопулярни мерки с пакта, е неминуема. Това от своя страна, ще доведе до увеличаване на социалното напрежение и до нарастване на антиевропейските настроения, казва още Калфин.

Цялото интервю в Probook

Всеки от вас може да зададе своя въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА