Отидете към основна версия

1 589 8

Патриарх Кирил на историческа визита

  • патриарх кирил-
  • албания-
  • архиепископ анастасий

Няколко хиляди души се събраха на литургия в Тирана, отслужена от руския патриарх 

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заедно с главата на албанската православна църква архиепископ Анастасий отслужиха празнична литургия в катедралния храм "Възкресение Христово" в Тирана, предаде ТАСС. На богослужението присъстваха няколко хиляди поклонници от различни райони на страната.

В продължение на векове албанската църква е служела на своя народ в най-трудни условия. Тя едва ли не напълно е била унищожена в страшните години на атеистичните гонения. И отново възкръсна, за да изпълнява своята служба за хората, каза патриарх Кирил.

Помня какви усилия положи албанската православна църква по време на въоръжения конфликт в Косово, приемайки всички бежанци, независимо от тяхната религия и политически убеждения, отбеляза той.

Визитата на руския патриарх - първата в историята на Албания, привлече поклонници от различни области на страната, които пристигнаха със специално организирани за целта автобуси в столицата Тирана. На богослужението по данни на местните служби за сигурност са присъствали около 6 хиляди души.

Патриарх Кирил и архиепископ Анастасий са си разменили подаръци: икони и символи на патриаршеското достойнство - панагии и нагръдни кръстове. Кирил е подарил също на архиепископ Анастасий голямо великденско яйце, изрисувано от руски художници, в знак на това, че визитата му в Албания се осъществява в пасхалния период, продължаващ 40 дни.

Литургията бе отслужена на три езика - албански, църковнославянски и гръцки. По време на службата се редуваха изпълнения на едногласен хор на гръцки език, на албански национален църковен хор и на московския Синодален хор, пристигнал от Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: