Отидете към основна версия

3 515 19

Тръмп vs Путин: какво си казаха? (СНИМКИ)

  • хелзинки-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • русия

Двамата президенти разговаряха на четири очи в Хелзинки

Снимки: БТА/АР

Срещата на четири очи между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки приключи. Тя продължи 2 часа и 10 минути. Следват разговори в разширен състав, отново без присъствието на медии

Президентите на Русия и САЩ водиха разговори на четири очи в Готическата зала при закрити врата.

От членовете на делегациите преди срещата в залата беше само съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

Президентите на Русия и САЩ започнаха преговорите с размяна на кратки приветствия. Путин пръв започна разговора с Тръмп, но в присъствието на медиите каза само няколко думи, отбелязвайки, че се радва да се срещне с Тръмп и възнамерява да обсъди с него руско-американските отношения и световните проблеми.

Неговият събеседник също заяви, че е готов да обсъди широк кръг от въпроси - от търговията и военното сътрудничество до отношенията с Китай и натрупалите се за Русия и САЩ проблеми. Тръмп потвърди плана за протичане на срещата - първо на четири очи между него и Путин, после с участието на членовете на делегациите.

В откритата за медиите протоколна част от преговорите двамата лидери казаха точно това, което искаха да кажат, въпреки опитите на журналистите да им зададат въпроси в самото начало на срещата в разрез с установената практика.

В началото на разговорите президентите не се ръкуваха, тъй като се срещнаха и си стиснаха ръцете в друга зала при традиционната церемония за общи снимки, но след кратките изявления Тръмп все пак протегна ръка и Путин я стисна.

CNN цитира неназован американски правителствен служител, според когото Тръмп е поискал разговор на четири очи с Путин в началото на срещата, за да избегне изтичане на информация, да не позволи на своите съветници да се намесват в обсъжданията, а също да си състави собствено мнение за руския президент и да изгради лични отношения.

Президентът на САЩ определи като "добро начало, много добро начало" срещата си на четири очи с Путин, предаде АР.

Тръмп направи краткия коментар пред журналисти на конферентна маса, заобиколен от членове на американската делегация, в началото на работен обяд след двучасовата среща с Путин, на която освен президентите присъстваха само преводачите им. Белият дом беше предвидил само 90 минути за тази среща на четири очи.

В работния обяд на двамата президенти участват още държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман и други високопоставени официални представители.
От руска страна участват външният министър Сергей Лавров, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков и президентският съветник Юрий Ушаков.

След обяда Тръмп и Путин ще дадат съвместна пресконференция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: