Отидете към основна версия

2 468 3

Испанските власти се заемат със споделените пътувания

  • uber-
  • cabify-
  • споделено пътуване-
  • испания-
  • стачка-
  • такси

Отделните региони ще регулират самостоятелно сектора

Снимки: БТА/АР

Таксиметровите шофьори в Испания решиха да сложат край на започналата преди седмица в Барселона стачка, която се разпространи и в други градове, предаде AFP. Те излязоха на протест срещу услугите за превоз с лични превозни средства, организиран чрез мобилни приложения за споделено пътуване като тези на Uber и Cabify.

Решението за спиране на стачката беше взето, след като правителството в Мадрид се ангажира да остави на регионалните власти да регулират сектора.

В Барселона, която най-посещаваната туристическа дестинация в страната, стотици черни и жълти таксита окупираха денонощно една седмица "Гран виа", една от основните артерии на града.

Unauto, която обединява компаниите, предлагащи кола с шофьор чрез мобилно приложение, се срещна вчера с представители на правителството, за да се оплаче, че над 60 шофьори са били нападнати физически, а превозните им средства са понесли щети.

Стачното движение достигна в събота и до столицата Мадрид, преди да се разпространи към други големи градове като Билбао на север и Севиля на юг.

Секторът настоява за ограничаване на лицензите на автомобилите с шофьор, които се резервират чрез мобилно приложение, до един лиценз на всеки 30 таксита. Това се отнася най-вече за американската компания Uber и за испанската Cabify. Именно това предвиждаше и общински закон в Барселона, който беше отменен миналата седмица от съда по искане на испанското правителство.

Това решение на правосъдието предизвика напрежение. Правителството се намеси, тъй като регулирането на такситата е в правомощията на държавната власт, а не на регионите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Испански шофьори скочиха срещу Uber

    Испански таксиметрови шофьори започнаха стачки в Барселона и Мадрид, съобщи El Pais. Шофьорите протестират срещу компанията за споделено пътуване U ...
    31.07.2018
    2 003
    1
Новини по държави: