Last news in Fakti

2 Август, 2018 18:29 2 464 3

Испанските власти се заемат със споделените пътувания

  • uber-
  • cabify-
  • споделено пътуване-
  • испания-
  • стачка-
  • такси

Отделните региони ще регулират самостоятелно сектора

Испанските власти се заемат със споделените пътувания - 1
Снимки: БТА/АР

Таксиметровите шофьори в Испания решиха да сложат край на започналата преди седмица в Барселона стачка, която се разпространи и в други градове, предаде AFP. Те излязоха на протест срещу услугите за превоз с лични превозни средства, организиран чрез мобилни приложения за споделено пътуване като тези на Uber и Cabify.

Решението за спиране на стачката беше взето, след като правителството в Мадрид се ангажира да остави на регионалните власти да регулират сектора.

В Барселона, която най-посещаваната туристическа дестинация в страната, стотици черни и жълти таксита окупираха денонощно една седмица "Гран виа", една от основните артерии на града.

Unauto, която обединява компаниите, предлагащи кола с шофьор чрез мобилно приложение, се срещна вчера с представители на правителството, за да се оплаче, че над 60 шофьори са били нападнати физически, а превозните им средства са понесли щети.

Стачното движение достигна в събота и до столицата Мадрид, преди да се разпространи към други големи градове като Билбао на север и Севиля на юг.

Секторът настоява за ограничаване на лицензите на автомобилите с шофьор, които се резервират чрез мобилно приложение, до един лиценз на всеки 30 таксита. Това се отнася най-вече за американската компания Uber и за испанската Cabify. Именно това предвиждаше и общински закон в Барселона, който беше отменен миналата седмица от съда по искане на испанското правителство.

Испанските власти се заемат със споделените пътувания

Това решение на правосъдието предизвика напрежение. Правителството се намеси, тъй като регулирането на такситата е в правомощията на държавната власт, а не на регионите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    15 3 Отговор
    Не могат да си въртят далаверките големите такси компании!
    Яко само Uber and Cabify......
  • 2 куку руку ку

    12 1 Отговор
    Я, картелите ще победят свободното придвижване?
  • 3 fakantanka

    2 2 Отговор
    Пазарна икономика. Никаква държавна намеса. Щом се предлага по-добра транспортна услуга, без таксита. Тая жълта смрад да я разкарат и от тук, но едва ли.
Новини по държави: