Отидете към основна версия

3 839 7

ЕС: Опасно близо сме до нова война в Близкия изток

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • ивица газа-
  • палестина

Газа и Израел са опасно близо до конфликт, предупреди Брюксел

Снимки: БТА/АР

Газа и Израел са опасно близо до нов конфликт след неотдавнашните сблъсквания, предупреди Европейският съюз и отправи призив да не бъде застрашаван животът на цивилни, предаде AFP.

"Разрастването на насилието през последните дни приближи опасно Газа и Израел до нов конфликт", заяви говорител на дипломатическата служба на ЕС. "Приоритет номер едно сега е намаляване на напрежението и животът на цивилните не бива да бъде застрашаван", добави тя.

Двама палестинци бяха убити в петък при стрелба на израелски войници на границата между Газа и Израел, съобщи министерството на здравеопазването в Газа. 55-годишен мъж бе убит в същия сектор, където по-рано палестински спасител бе застрелян при протести и сблъсъци по границата. Тези жертви бяха дадени въпреки прекратяването на огъня между Израел и ислямистите от управляващото в Газа движение "Хамас".

В декларацията ЕС нарича неприемливи изстрелванията на ракети от Газа към селища в Южен Израел, както и другите прояви на насилие и провокации на "Хамас" и други палестински бойци срещу Израел.

"Наред с правото си да се защитава, Израел трябва да прояви сдържаност и да направи всичко възможно да избягва цивилни жертви в Газа", се посочва в декларацията на ЕС, който заявява, че скърби за трагичната загуба на бременна палестинка и детето й.

ЕС подкрепя изцяло усилията на Египет и на ООН за намаляване на напрежението в Газа и ще продължи да подкрепя междупалестинското помирение за обединение на Газа и Западния бряг под ръководството на единна и законна палестинска власт, гласи декларацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: