Отидете към основна версия

3 850 20

ЕС: Италия се простреля в крака

  • кораб-
  • мигранти-
  • ес-
  • италия-
  • димитрис аврамопулос-
  • бюджет

Италия заплашва да наложи вето на бюджета на ЕС

Снимка: БТА/ AP

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос определи нападките на Италия срещу Европейския съюз за липса на солидарност по въпроса за мигрантите като "да се простреляш в крака", предаде БНР.

"Мисля, че политиците от вашата страна трябва да разберат, че вие не сте сами в този момент, че Европа се опитва да ви помогне. Напротив, който напада ЕС, се прострелва в крака", каза Аврамопулос в интервю за италианския вестник "Република".

Две от водещите фигури в италианското правителство - вицепремиерите Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия "Лига", и Луиджи Ди Майо, лидер на Движение "Пет звезди", заплашват от няколко дни ЕС с наказателни мерки, по-специално за италианското участие в общия европейски бюджет, заради случая с кораба с мигранти "Дичоти“.

Миналата нощ около 150 мигранти, които дни наред бяха блокирани на кораба на италианската брегова охрана в пристанището Катания на остров Сицилия, дебаркираха на италианска територия. Това стана в резултат на споразумение между Италианската църква, Албания и Ирландия за тяхното разпределение. Преди това нито една европейска страна не приемаше да подслони част от мигрантите от "Дичоти".

Междувременно ТАСС съобщи, че Италия разглежда възможността да наложи вето на бюджета на Европейския съюз на следващата среща на върха на държавните глави и премиерите на страните от Съюза. Това оповести вицепремиерът и икономически министър на Италия Луиджи Ди Майо.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: