Отидете към основна версия

4 126 6

Гърция остава в капан за пореден ден (СНИМКИ)

  • гърция-
  • стачка-
  • ферибот-
  • атина

Стотици хиляди пътници и десетки хиляди тонове стоки са блокирани заради стачката на работещите във фериботните линии

Снимки: БТА/АР

Откъснати на островите в Егейско и Йонийско море остават за втори пореден ден стотици хиляди пътници и десетки хиляди тонове стоки заради новата 24-часова стачка, която обяви в понеделник Гръцката моряшка федерация, пише "Катимерини".

Стачката фактически започна още в неделя и беше планирана само за понеделник, но вчера от организацията решиха да я продължат с още едно денонощие до сряда сутринта.

Работещите във фериботите, които свързват континентална Гърция и островите, настояват за увеличение на възнагражденията си с 5 процента. Работодателите вчера увеличиха предложеното от тях увеличение от 1 на 2 процента, но и това предложение беше отхвърлено от синдиката.

Според изчисления на Съюза на дружествата в пътническото мореплаване дневно по фериботните линии през септември пътуват средно по 150 хиляди пътници и 25 хиляди тона товари. Като се сумират числата за двата дни на стачката, броят на пътниците, които не са могли да осъществят пътуванията си, достига до 300 хиляди.

Дори и стачката да приключи във вторник, ще бъдат необходими няколко денонощия, за да бъдат превозени натрупаните товари.

Жителите и посетителите на островите, които нямат летища, са практически напълно откъснати.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: