Отидете към основна версия

4 409 14

Жената на премиера на съд за измама (СНИМКИ)

  • сара нетаняху-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • дело-
  • измама

В Ерусалим започна процес срещу съпругата на израелския министър-председател Нетаняху

Снимки: БТА/АР

Съпругата на израелския премиер Бенямин Нетаняху се яви в съда за първото изслушване по делото за измама срещу нея, предаде АР.

Според обвинителния акт, внесен през юни, Сара Нетаняху заедно с държавни служители са получили чрез измама от държавната хазна над 100 000 долара за стотици ястия, доставени от скъпи ресторанти за официалната резиденция на премиера, заобикаляйки законодателството, което забранява тази практика, ако в дома работи готвач.

Съпругата на премиера отхвърля обвиненията. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи присъда до пет години затвор.

Сара Нетаняху влезе в съдебната зала напрегната, без да направи изявление за медиите. Според израелски медии изслушването ще се занимае с процедурни въпроси.

59-годишната Сара не за първи път има проблеми с правосъдието. През 2016 г. тя беше осъдена за малтретиране на служител, на когото трябваше да изплати обезщетение от 42 000 долара.

Други бивши служители също са я обвинявали в лошо отношение, прекомерни разходи и прехвърляне върху държава на сметките за частните й, разточително вкусове.

Проблемите на г-жа Нетаняху с правосъдието вероятно няма да навредят на съпруга й, който изпълнява четвъртия си мандат начело на правителството и се радва на високо обществено одобрение.

Следващите парламентарни избори в Израел се очаква да се произведат през ноември 2019 г., но според някои политически анализатори може да се стигне и до предсрочен вот.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Премиер под ударите на закона - Август 2018

    Израелският премиер Бенямин Нетаняху беше разпитван отново от полицията във връзка с няколко разследвания за предполагаема корупция, предаде AFP, като ...
    17.08.2018
    1 821
    4
  • Подсъдимият премиер се разболя

    Израелският премиер Бенямин Нетаняху беше изписан от болницата "Хасада" в Ерусалим, където беше приет снощи за прегледи заради висока темпер ...
    28.03.2018
    949
    1
  • Семейството на премиера на групов разпит

    Израелският премиер Бенямин Нетаняху, съпругата му Сара и синът им Яир са подложени на разпит за предполагаема правителствена помощ на най-голямата из ...
    26.03.2018
    1 467
    0