Отидете към основна версия

8 525 47

Руски бомбардировачи дразнят НАТО над Норвегия

  • норвегия-
  • нато-
  • ту-160-
  • русия-
  • учение

Два стратегически Ту-160 изпълняват полет над неутрални води в Баренцево и Норвежко море

Снимки: БТА/АР

Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 изпълняват полет над неутрални води в Баренцево и Норвежко море, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Два стратегически ракетоносеца Ту-160 изпълняват планов полет над неутрални води в акваторията на Баренцево и Норвежко море. Самолетите стигнаха до зададения район за изпълнение на заданието на полета. Общото времетраене на полета ще обхване около 10 часа, след което екипажите на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия ще се приземят на летището на базиране".

Както отбелязаха от министерството на отбраната, пилотите на далечната авиация редовно извършват полети над неутралните води на Арктика, Северния Атлантик, Черно и Каспийско море, и Тихия океан. Всички полети на самолетите на ВКС на Русия отговарят на международните правила за използване на въздушното пространство. Екипажите не нарушават границите на други държави.

Ту-160 (според класификацията на НАТО - Blackjack, а в Русия кръстен "Бял лебед") е съветски, а след това руски свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с променлива геометрия на крилото. Заедно с Ту-95МС, Ту-160 изгражда основата на съвременния авиационен парк на далечната авиация на ВКС на Русия.

Предназначен е за поразяване с ядрено и конвенционално оръжие на най-важните цели в отдалечени райони. Най-големият в историята на военната авиация свръхзвуков самолет е и най-тежкият боен самолет в света.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: