24 Октомври, 2018 13:14 3 329 35

НАТО няма да разполага още ядрени оръжия заради Русия

  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • оръжия-
  • ядрени

НАТО се надява Москва и Вашингтон да продължат ракетния договор

НАТО няма да разполага още ядрени оръжия заради Русия - 1
Снимка: БТА/ AP

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не се очаква страните от Алианса да разположат още ядрени оръжия в Европа, въпреки че според тях Русия нарушава ключов договор за оръжеен контрол, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Страните от Северноатлантическия съюз не разглеждат възможността да разгърнат нови ядрени ракети в Европа в отговор на увеличаването на ракетния потенциал на Русия", каза Столтенберг на пресконференция. Той отбеляза, че "всички държави от НАТО смятат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег за много важен и смятат, че е много вероятно Русия да (го) нарушава". "Ние също така сме уверени, че САЩ спазват клаузите на този договор, а една страна не е достатъчна, за да има договорът ефект", допълни Столтенберг.

Столтенберг заяви, че решението на Русия да разработи по думите му крилата ракета "Искандер-К" (ССЦ-8 по натовската класификация) с наземно базиране означава, че договорът вече не е "ефективен". По-рано Съединените щати обявиха, че ще се оттеглят от това двустранно споразумение за оръжеен контрол с Русия, тъй като тя не го спазва. Столтенберг изрази надежда, че Москва и Вашингтон ще продължат Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ 3) през 2021 година.

"Надявам се Русия и САЩ да намерят начин да направят това, защото контролът над оръжията е начин да се избегне нова надпревара във въоръжаването, това е от особено значение, когато става дума за ядрени оръжия. Особено приветствам факта, че сега този въпрос се обсъжда между Русия и САЩ", заяви той. Генералният секретар на алианса добави, че в своите контакти с ръководствата на Русия и САЩ редовно повдига тази тема. Столтенберг заяви, че засега не е съгласувана дата за следващо заседание на Съвета Русия-НАТО, но допълни, че консултациите продължават. Той съобщи, че в най-голямото стратегическо учение на алианса в Норвегия Trident Juncture 2018 участват 50 000 военни, 250 самолета, 65 кораба и над 10 000 военни машини. Изявлението беше направено преди предстоящото начало на активната фаза на учението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе за толкова глупави ли ни мислиш

    24 6 Отговор
    Лъжа--НАТО няма да разполага...ама САЩ ще разположи--тоя палячо за такива балъци ли ни взима.
  • 2 Бай хой

    17 5 Отговор
    Лъжат!

    Коментиран от #10

  • 3 бааа и тъпацие

    25 5 Отговор
    Никой не им вярва вече на тези терористи.Те обещаваха,че НАТО няма да се разширява на Изток.А и след разкритията за тайните им военни кампании,организирали терористична актове--има ли кой да им повярва
  • 4 Румяна Костова

    0 22 Отговор
    На сегашните времена всеки е свободен да прави кавото си иска, НАТО, Русия, С. Корея, Иран и т.н. Нека да разполагат аз лично нямам нищо на против, даже по спокойна ще се чувствам.
  • 5 Румяна Костова

    6 16 Отговор
    Няма американците да разполагат още ядрени оръжия в Европа защото никоя нормална европейска държава няма да се съгласи на американски такива оръжия на своя територия.С изключение на Украйна .Но там пък бандеровците са взривоопасни и без ядрено оръжие.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Kcaniba

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Че ти сложат и нема да те питат!!!
    Империята на злотот фащ
  • 7 гост

    8 22 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Къде се обаждаш и ти навсякъде бе ,русофилска кофо ? САЩ имат разположени ядрени оръжия в Германия,Белгия,Турция,Холандия и Италия.Скоро време ще разположат и в други държави и това е заради сигурността на Европа и всеки ще е по-спокоен.Русия е регионален окупатор и трябва да бъде третиран като такъв.Руснаците са против развития свят и не случайно единствените им съюзници в момента са предимно мюсюлмански страни и такива от третия свят.

    Коментиран от #12, #19

  • 8 НКВД

    15 4 Отговор
    Е и като разположат краварите какво? С-400 и 500, Калибър могат да ги прихващат Русия си направи щита и важните стратегически обекти са вече защитени! НАТО имат ли отговор?

    Коментиран от #16

  • 9 Румяна Костова

    9 6 Отговор
    Ще се чувстваш по-спокоен ,ако посещаваш квалифициран психолог,който ще ти помогне при проблемите ,породени от раздвоената ти личност!Да се изживяваш като Румяна Костова няма да ти повиши адреналина.Опитай с Наполеон,Шарл Дьо Гол,Сталин...

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Къде е курск ?????

    4 16 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    Всичко руско става само за СКРАБ

    Коментиран от #13, #15, #24

  • 12 Инкогнито

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    А руснаците ще сложат отново в Кубаа може и на Филипини! Не че им е нужно защото подводниците са отдавмав Тихия и Атлантичеки океани и няма нужда само че е така за спорта! Ти знаеш ли какво е разтоянието от Холандия до най близката руска граница?

    Коментиран от #18

  • 13 Пища Хуфангел

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Къде е курск ?????":

    А Ф117 къде е? А риф самолетонасача в Японско море вече раждеса?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    3 16 Отговор

    До коментар #8 от "НКВД":

    С-400 и С-500 са предимно за сваляне на авиация и с опция за сваляне на ракети.Нито една от тези системи неможе да свали балистична ракета ,а САЩ решат ли ,Русия изчезва на секундата от картата на света.Американците имат ПВО-THAAD то е специално за прихващане на всякакъв вид ракети.

    Коментиран от #20

  • 17 НКВД

    9 6 Отговор
    Глупости, САЩ нямат ядрено оръжие в европа още от далечната 1990г.!!!а в Турция никога не са имали измислици от времето на студената война!! В Турция може би е имало за малко през 1962г.ЗА МАЛКО ОБАЧЕ И ТО МОЖЕ БИ!!

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Румяна Костова

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    В Германия има обществени настроения и против ядрените оръжия ,които са в момента там.И никакъв шанс за разположение на ОЩЕ ! Дали ще ги увеличи Америка ще говорим след време,запомнете си мисълта.Дали европейските лидери са толкова глупави,че да подпишат сами смъртната присъда?В момента ,в който съзнателно или поради техническа грешка полети ядрена ракета към Русия,мястото от което е изтреляна ще се превърне в пепелище.Превъзбудата е вредна за Вашето здраве.А ако обръщението ,,кофа "Ви помага да намалите напрежението в собствената си глава,продължавайте в този дух!

    Коментиран от #22

  • 20 НКВД

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Дали дали?? Сигура ли си? Не седи на тая каква е разликата между балистична навлязла в атмосверата и самолет в атмосверата? И НЛО може да прихване С400!!
  • 21 ссссс

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "НКВД":

    Американците имат ядрени оръжия в поне 5 държави в Европа.Това е потвърдено от тея държави и не е никаква тайна.Американските ядрени оръжия в Европа са между 150-250,ама ти явно знаеш по-добре за военната структора на държавите от самите тях си.

    Коментиран от #23, #27

  • 22 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    Защо им е още ? В момента имат достатъчно бройки ,че да превърнат всяка точка в русия ,в пепел.И това гарантира сигурност ,а не смъртна присъда ,русофилско леке.И не забравяй ,че билета е двупосочен.В момента в който руснаците натиснат копчето ,ще бъдат заличени ,много преди да видят ефекта от тяхната изтреляна ракета.
  • 23 НКВД

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "ссссс":

    Не бе не бе, ти и Тери Пратчет знаете най - добре!

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Румяна Костова

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Къде е курск ?????":

    Добре,добре,Вие първо намерете Курск!
  • 25 ссссс

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "НКВД":

    Аз ти говоря за фактите и това ,което е дадено на всякъде ,а ти ни убеждаваш ,че не било така ? Е защо не е така бе ,лично генералите на тези държави ли потвърдиха ? Много навътре си бил в нещата !
  • 26 ссссс

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "НКВД":

    Аз ти говоря за фактите и това ,което е дадено на всякъде ,а ти ни убеждаваш ,че не било така ? Е защо не е така бе ,лично генералите на тези държави ли потвърдиха ? Много навътре си бил в нещата !
  • 27 Румяна Костова

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "ссссс":

    В Европа държави ,които имат право на собствено ядрено оръжие са само Франция и Англия.Германия не членува в този клуб на 5-те държави с официално разрешение от ООН за такова оръжие.Но там има американско ядрено оръжие .За другите европейски държави не зная,нека да се изкаже някой по-информиран.

    Коментиран от #29

  • 28 Само питам

    3 9 Отговор
    Какво се пените бе, русофилчета? За вас място в руския рай няма, той е само за руснаците. Путин не е ходатайлствал и за вас. На руските слуги мястото е в ада.
  • 29 Инкогнито

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Румяна Костова":

    Отдавна не са 5 държави с ядрено оръжие! Есички държави загубили ВСВ имат забрана до живот да притежават! Държавите коитоимат са Русия, САЩ, Китай,Франция, Великобритания, Индия, Израел, С. КОРЕЯ, Пакистан, Иран има програма за сега замразена, ЮАР едно втеме са развивали замразена!! А приказките за генералите и генералшите X които ра, правят че по Европаима Американски са градски легенди от свецките вечеринки на соросите-русофоби!

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 irriducibili

    4 8 Отговор
    На територията на Европа има ,американците са разположили ядрени оръжия в държави като Холандия ,Германия,Турция,Италия(най-много) и Белгия.Отделно ядрено оръжие имат и Франция и Великобритания.Всякакви други твърдения са просто празни русофилски разсъждения и надяване да не отнесат някоя ракетка отзад.САЩ скоро може да въоръжат и Украйна,предивд завоевателската политика на руските пияници.

    Коментиран от #32

  • 32 НКВД

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "irriducibili":

    То знамето на РФ за Киев вче е оплетено, въпрос на време е да се развее!

    Коментиран от #33

  • 33 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "НКВД":

    Демек е въпрос на време ,руските нищожества да си забият последния пирон в ковчега и най-вероятно територията им ще стане американска или китайска провинция.
  • 34 Anonymous

    9 3 Отговор
    Смърт на Америка преди да са запалили света
  • 35 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Сигурни сме, че г-н Столтенберг лъже като дърт циганин. Това НАТО нямаше да се разширява и на изток, ама само у нас вече има 3-4 военни бази.....