Отидете към основна версия

2 447 4

Британци бягат в Ирландия заради Брекзит

  • великобритания-
  • ирландия-
  • брекзит

Поданиците на кралицата, кандидатствали за ирландски паспорт, са почти два пъти повече след референдума

Снимки: БТА/АР

Броят на британците кандидатстващи за ирландско гражданство се е увеличил почти двойно в сравнение с 2015 г. - годината преди референдума във Великобритания за излизането на страната от ЕС, предаде DPА.

През 2015 г. ирландско гражданство са поискали 46 229 британци, докато през 2017 г. те са били 80 752, а през първите шест месеца на 2018 г. - 44 962.

На състоялия се през юни 2016 г. референдум за членството в ЕС за напускане на политическия блок гласуваха 52 процента от британците. Оттогава Лондон се мъчи да се договори с ЕС за условията на развода. Мнозина политически лидери предупредиха, че кратките срокове затрудняват британските и останалите европейски граждани, както и компаниите, да правят планове.

Британците, чиито родители и прадеди са от Ирландия, която е член на ЕС, могат да кандидатстват за ирландски паспорт. Както Ирландия, така и Великобритания разрешават двойното гражданство.

Най-малко 10 процента от населението на Великобритания (без да се включва Северна Ирландия) имат право на ирландски паспорт, каза Ричмънд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: