Отидете към основна версия

2 157 18

Тя ли е наследникът на Меркел?

  • анегрет крамп-каренбауер-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • хдс

Анегрет Крамп-Каренбауер официално обяви кандидатурата си за председател на ХДС 

Снимки: БТА/АР

В опит да наследи Ангела Меркел начело на германския Християндемократически съюз (ХДС), Анегрет Крамп-Каренбауер обеща нова глава в развитието на Германия, в която "хората ще се чувстват у дома си" в собствената си страна след период на политически вълнения, белязани от възхода на крайната десница, предаде Reuters.

Крамп-Каренбауер официално представи кандидатурата си за председател на ХДС, изтъквайки близостта си с германския канцлер, предаде AFP.

Ако си осигури лидерския пост на партията, 56-годишната Крамп-Каренбауер ще е в най-благоприятна позиция да наследи Меркел и като федерален канцлер.

Допитванията обаче показват, че Крамп-Каренбауер, която от февруари е генерален секретар на ХДС, е изпреварвана от 62-годишния бизнесмен Фридрих Мерц. Критиците й смятат, че й липсва обаяние.
Миналата седмица Меркел съобщи, че на партийните конгрес на ХДС през декември ще се оттегли от председателския пост, слагайки край на 13-годишен период, през който тя господстваше в европейската политика.

Като наследник на центристката линия на Меркел, Крамп-Каренбауер вероятно ще може да съжителства с Меркел като канцлер, какъвто тя иска да остане до края на мандата си през 2021 г.
За Крамп-Каренбауер предизвикателството е да очертае собствен профил, различен от този на Меркел, като същевременно остане вярна на канцлерката.

"Това е край на една епоха", каза пред репортери Крамп-Каренбауер, която германските медии съкратено често наричат с инициалите й АКК. "Трябва да благодарим на Ангела Меркел за много неща", заяви тя. Крамп-Каренбауер е наричана също "Меркел 2" и "Меркел на бис", посочва АФП. "Опитът ми показва, че човек винаги стои на раменете на предшественика си", добави тя, като наблегна върху нуждата от политическа стабилност в несигурни времена.

"Трябва да направим така, че хората тук да се чувстват у дома си - хората, които дълго са живели тук, и хората, пристигнали наскоро", заяви тя, имайки предвид рязката промяна, предизвикана през 2015 г. от мигрантската криза в Германия.

Крамп-Каренбауер изброи предизвикателствата пред осигуряване на благоденствие и социална сплотеност, но не даде подробности за конкретни политики. Тя изтъкна като свои приоритети сигурността, икономическото благосъстояние, съживяването на европейския проект, цифровите технологии и въпроса за интеграцията.

За Мeркел ще е по-трудно да остане канцлер, ако лидер на ХДС е Мерц, тъй като той беше победен от нея в битката за лидерството през 2002 г. и оттогава направи успешна бизнес кариера.

Предимството на АКК пред Мерц и третия претендент - здравния министър Йенс Шпан, е фактът, че тя е печелила избори, макар и в малката западна провинция Саар, и е била там министър-председателка.
По отношение на икономическата политика Крамп-Каренбауер е в левия фланг на ХДС и е силен застъпник на минималната заплата. Преди общите избори през 2013 г. тя предложи максималната данъчна ставка да е 53 процента.

Тя обаче е консервативна по социалните въпроси и се противопоставя на рекламирането на абортите, а през 2015 г. предизвика спорове, когато каза, че еднополовите бракове може да отворят вратата за кръвосмешение и полигамия.

Заричайки се "да не води предизборна кампания срещу останалите", тя отправи послание за партийна сплотеност и каза, че, ако спечели лидерския пост, ще иска да работи с Мерц и Шпан, който засега остава на трета позиция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: