5 Ноември, 2018 13:51 2 961 12

След Меркел и потоп

  • ангела меркел-
  • германия-
  • коалиция-
  • алтернатива за германия

Консерваторите на канцлера влязоха в спор за курса на партията

След Меркел и потоп - 1
Снимка: БТА/АР

Представители на партията на германския канцлер Ангела Меркел Христяндемократическия съюз влязоха в спор за това дали ХДС трябва да се върне към по-консервативна програма след оттеглянето на Меркел като председател. Кандидатите да я наследят на поста й се стягат за надпреварата за лидерското място, предаде Ройтерс.

Здравният министър Йенс Шпан, единият от тримата претенденти за наследник на Меркел като лидер на партията, заяви, че ХДС е размил профила си с превръщането си в прекалено центристка сила през последните години.

"Партиите трябва да се отличават по-ясно една от друга", каза Шпан пред неделното издание на вестник "Велт". "Начинът, по който ние гледаме на хората и обществото, е коренно различен от този на социалдемократите", добави той.

Шпан е един от най-върлите критици на решението на Меркел от 2015 г. да пусне в Германия над един милион бежанци, основно мюсюлмани от зони на военни конфликти в Близкия изток.

Той отхвърли варианта за коалиция с противопоставящата се на имиграцията партия "Алтернатива за Германия" с думите, че ХДС не може да работи с политическа сила, която той определя като антиамериканска и която според него идеализирала руски автократи.

Заместник-председателят на ХДС Армин Лашет предупреди партията, че не трябва да се измества по-надясно. "Убеден съм, че подобна промяна в политиката ще бъде грешка", заяви Лашет пред всекидневника "Зюддойче цайтунг". ХДС трябва да се придържа към центристкия си курс, добави той.
Пред репортери, точно преди вчерашното заседание на ръководството на партията в Берлин, и Лашет, и Юлия Кльокнер, друг от заместник-председателите на ХДС, заявиха, че кандидатите да наследят Меркел трябва представят кандидатурите си на няколко регионални конференции през следващите седмици.

Кандидатът, който най-вероятно ще е за това да бъде продължен центристкият курс на Меркел, е генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя се очаква да даде изявление за кандидатурата си през тази или следващите седмици.

Третият кандидат е Фридрих Мерц. Той е за курс към по-ниски данъци и за онзи бизнес ориентиран десен консерватизъм, който Меркел изтика на заден план.

ХДС изглежда разделен по въпроса за лидерството. Според проучване на института "Емнид" за неделното издание на вестник "Билд" 44 процента от партийните членове подкрепят Мерц, а 39 на сто - Крамп-Каренбауер. Подкрепата за Шпан е 9%.

Миналата седмица Меркел обяви, че през декември ще се оттегли като лидер на ХДС, с което сложи край на ера, продължила почти две десетилетия. За това време тя постепенно изместваше най-влиятелната партия в Германия от дясното към центъра.
.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Plovdiv

    21 2 Отговор
    Бесило!!!
  • 3 Гост

    32 6 Отговор
    Меркел трябва да бъде изправена пред трибунала в Хага, както редица лидери като Милошевич, и жестоко съдена за изключително зловредната, жестока и унищожителна политика по мигарицията! Меркел е един карцином, тумор, който за съжаление не беше отстранен своевременно в резултат на което нанесе поражения на цяла Европа. Наследството на Меркел е една от най- тежките вреди на Европа след Хитлер и Комунизма, а последиците от нейната деструктивна и зловредна политика ще отекват деситилетия напред! Заслужава да бъде съдене за престъпелнията си и разстреляна като Чаушеско!
  • 4 Диди

    3 14 Отговор
    За какъв ПОТОП пишете? Вярвате ли си?
    Явно това е руската прогноза,господин проруски АВТОРЕ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Диди

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "АНАЛлизатор":

    Вадиш малкото си пистолетче, така ли...ха ха смешен си .

    Коментиран от #7

  • 7 Манафов

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Госпожице, ако си падате по базуки, няма проблем!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Borislav Popov

    17 2 Отговор
    Потопа го направи тая дърта комунистка и слугиня на американските мошета меркелица. Германците ще изритат продажната проамериканска партия на меркелица ХДС и ще изберат патриотичната и русофилска- Алтернатива за Германия!

    Коментиран от #10

  • 10 Диди

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Трябва да си толкова глупав (сигурно имаш хронично главоболие)за да мислиш, че Алтернатива за Германия (АFD)ще управлява Германия. Искрено казано,малко съм изненадана от мнението ти,защото е толкова абсурдно. Това показва,че изобщо не си компетентен.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 никога не казвай никога

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    То навремето така са смятали и за националсоциалистическата партия в Германия, че никога няма да управлява страната, а знаем какво е станало после!
  • 12 соросоидни кърлежи

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    Ще дойде на власт Хасан или Реджеб, те са бъдещо на Халифата Германистан.
Новини по държави: