Отидете към основна версия

1 665 9

Правителствена криза в Гърция

  • гърция-
  • македония-
  • криза-
  • оставка-
  • панос каменос-
  • алексис ципрас

Ще одобри ли Атина новото име на Македония?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Ден, след като македонският парламент окончателно одобри името Северна Македония, споразумението между Атина и Скопие доведе до сътресение в гръцкото правителство. Оставка заради договора от Преспа подаде министърът на отбраната Панос Каменос, който е и лидер на "Независими гърци" - коалиционен партньор на управляващата СИРИЗА.

След среща с премиера, лидерът на националистите от "Независими гърци" напусна правителството. Министърът на отбраната Панос Каменос оттегля министри и заместник-министри от квотата на партията. СИРИЗА губи мнозинство в парламента. Очаква се премиерът Ципрас да поиска вот на доверие, за да внесе за гласуване след това споразумението от Преспа.

Причината за разпадане на правителствената коалиция е несъгласието на националистите да подкрепят договора със Скопие. Каменос заяви на пресконференция: "Името на Македония, за която са паднали хиляди жертви, не ми позволява да запазя министерския пост".

Прокуратурата разследва телефонни заплахи срещу депутати, които в изявления подкрепят споразумението. Опозицията настоява за референдум за името на “Северна Македония“. Същевременно медиите в Скопие цитираха македонския министър на външните работи Никола Димитров, който заявява, че е получил уверение, че гръцкото правителство е силно посветено да завърши работата с Преспанския договор.

"Мисля, че по-полезно е да отправим послание, че е време двете съседни държави, които споделят общи интереси, да направят тази стъпка към близко стратегическо приятелство", казва още Димитров. Междувременно стана ясно, че председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис е предложил заседанието на парламента по вота на доверие на правителството да започне във вторник, а вотът да се състои в сряда вечерта, съобщи агенция АНА-МПА. Вуцис е получил от Алексис Ципрас писмо, в което го информира за намерението си да поиска от парламента потвърждение на доверието в правителството. Дебатите за гласуване на доверие трябва да започнат два дни след внасянето на искането и да продължат не повече от три дни, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ципрас вярва в договора от Преспа

    Гръцкият премиер Алексис Цирпас обяви, че е решен да вкара в сила договорът с Македония, съобщи Катимерини. Правителството на Македония одобри смян ...
    14.01.2019
    1 009
    3
  • Решено! Македония одобри новото име

    Македонският парламент гласува конституционните промени, произлизащи от Преспанския договор с Гърция, с 81 гласа "за", предадоха македонскит ...
    12.01.2019
    4 133
    41
  • Ципрас ще поиска вот на доверие

    Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно интервю, че ще поиска вот на доверие от парламента, ако партията Независими гърци, по-малкият пар ...
    10.01.2019
    947
    2
Новини по държави: