Last news in Fakti

14 Януари, 2019 09:16 1 657 9

Правителствена криза в Гърция

  • гърция-
  • македония-
  • криза-
  • оставка-
  • панос каменос-
  • алексис ципрас

Ще одобри ли Атина новото име на Македония?

Правителствена криза в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ден, след като македонският парламент окончателно одобри името Северна Македония, споразумението между Атина и Скопие доведе до сътресение в гръцкото правителство. Оставка заради договора от Преспа подаде министърът на отбраната Панос Каменос, който е и лидер на "Независими гърци" - коалиционен партньор на управляващата СИРИЗА.

След среща с премиера, лидерът на националистите от "Независими гърци" напусна правителството. Министърът на отбраната Панос Каменос оттегля министри и заместник-министри от квотата на партията. СИРИЗА губи мнозинство в парламента. Очаква се премиерът Ципрас да поиска вот на доверие, за да внесе за гласуване след това споразумението от Преспа.

Причината за разпадане на правителствената коалиция е несъгласието на националистите да подкрепят договора със Скопие. Каменос заяви на пресконференция: "Името на Македония, за която са паднали хиляди жертви, не ми позволява да запазя министерския пост".

Прокуратурата разследва телефонни заплахи срещу депутати, които в изявления подкрепят споразумението. Опозицията настоява за референдум за името на “Северна Македония“. Същевременно медиите в Скопие цитираха македонския министър на външните работи Никола Димитров, който заявява, че е получил уверение, че гръцкото правителство е силно посветено да завърши работата с Преспанския договор.

"Мисля, че по-полезно е да отправим послание, че е време двете съседни държави, които споделят общи интереси, да направят тази стъпка към близко стратегическо приятелство", казва още Димитров. Междувременно стана ясно, че председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис е предложил заседанието на парламента по вота на доверие на правителството да започне във вторник, а вотът да се състои в сряда вечерта, съобщи агенция АНА-МПА. Вуцис е получил от Алексис Ципрас писмо, в което го информира за намерението си да поиска от парламента потвърждение на доверието в правителството. Дебатите за гласуване на доверие трябва да започнат два дни след внасянето на искането и да продължат не повече от три дни, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    3 9 Отговор
    Каменос е руска подлога, също като нашата фуражка и изпълнява указанията на Москва. Задачата е да се блокира доколкото е възможно приемането на Македония в НАТО и ЕС, дори и с цената на етнически сблъсъци.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 американски интереси

    11 3 Отговор
    Не може една страна да определя и налага името на съседката си! Това не е демокрация! Освен това, имаше референдум в самата Македония. Македонците ясно показаха, че не подкрепят тази сделка, под диктата на американците.

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Пано Каменов е наше момче - македонче...Те маляките ще видят сега "кон боб яде ли".
  • 5 Наблюдател

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "....":

    Ти като си много грамотен може ли да ми кажеш, какво щеше да стане ако България не беше член на ЕС и НАТО?
  • 6 Наблюдател

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "американски интереси":

    Не американски а руски интереси стоят зад оставката.
  • 7 Пешо

    1 2 Отговор
    Провала на сделката Гърция - Македония е в наш интерес, така нещата идват на мястото си, въпреки продажното ни правителство.

    Коментиран от #8

  • 8 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    В наш, български интерес е Македония да стане член на НАТО и ЕС, бе руска подлого! А във ваш руски е тя да бъде извън тях!
  • 9 Тракия

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "американски интереси":

    Да се преименува ли Гърция на Европа и гърците да се наричат европейци? Тракия и тракийци...?
Новини по държави: