Отидете към основна версия

1 773 4

Северна Корея вече не е враг на Южна Корея

  • северна корея-
  • документ-
  • южна корея

Нов отбранителен документ от Сеул

Снимка: БГНЕС/EPA

Министерството на националната отбрана на Южна Корея публикува нова Бяла книга по въпросите на отбраната, в която Северна Корея не е посочена като враг, съобщи ТАСС.

Документът обобщава последните години и определя основните насоки за развитието на отбранителната политика в бъдеще. В него се казва, че враговете на страната са хора, застрашаващи суверенитета, териториалната цялост и хората в страната.

Така документът се различава от предишни такива. Преди Северна Корея директно беше определяна като враг. Със своята армия и политическа система страната беше сочена като директна заплаха.

Все пак е публикувана информация за ракетни тестове на Пхенян през ноември 2017 г. Тествани са били междуконтинентални балистични ракети.

Ракетите биха могли да застрашават САЩ. Посочва се и че Северна Корея разполага с 50 кг. плутоний и голямо количество обогатен уран.

Отношенията между двете страни се стоплиха след срещата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун с южнокорейския президент Муж Дже – ин в началото на миналата година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп все пак иска среща с Ким

    Американският президент Доналд Тръмп предложи да проведе нова среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в средата на февруари. Това съобщава японски ...
    13.01.2019
    1 289
    3
  • Си Дзинпин ще посети Северна Корея - Януари 2019

    Китайският президент Си Дзинпин е дал съгласието си да посети Северна Корея, съобщи KCNA. Дзинпин имаше среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. ...
    11.01.2019
    2 868
    1
Новини по държави: