Отидете към основна версия

2 572 30

Токио: Светът има спешна нужда от нов ракетен договор

  • сащ-
  • русия-
  • договор-
  • ракети

Японското правителство смята, че Договорът за ликвидиране на оръжията със среден и малък обсег е изиграл голяма роля при съкращаване на арсеналите

Японското правителство смята, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е изиграл голяма роля при съкращаване на въоръженията, предава ТАСС. Ако неговото действие бъде прекратено, ще е нужен нов документ.

За неговата подготовка трябва да се привлекат и нови държави, в това число и Китай. Както се съобщава в събота на страницата на японското МВнР, това е обявил ръководителят на ведомството Таро Коно.

"ДРМСО изигра голяма роля и ние разбираме създалата се ситуация, която доведе до това, че САЩ да прекратят изпълнението на своите задължения по него. Въпреки това прекратяването на неговото действие е крайно нежелателно за целия свят“.

Коно е добавил, че в подобен случай Токио възнамерява „лично да допринесе в създаването на нова структура по разоръжаването. Според него обсъждането на такъв бъдещ документ трябва да става при участието на всички заинтересовани страни, включително Русия, САЩ и Китай ".

В петък Доналд Тръмп и Майк Помпео обявиха, че от 2 февруари Вашингтон спира да изпълнява задълженията си по ДРСМО, а след шест месеца ще излезе от него, ако Русия не предприеме мерки, за да се върне към неговото изпълнение..

Договорът беше подписан между СССР и САЩ през 1987 година и до юни 1991 г. задълженията по него бяха изпълнени: СССР е унищожил 1846 ракети, а САЩ - 846.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: