Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 17:00 4 302 24

Европа се притеснява от нова ракетна война

  • сащ-
  • русия-
  • ракети-
  • ес

ЕС е загрижен заради предстоящото оттегляне на Вашингтон от договора за ядрените ракети

Европа се притеснява от нова ракетна война - 1

Няколко европейски външни министри изразиха загриженост заради вероятното изтегляне на САЩ от подписания преди десетилетия американско-руски договор за ликвидиране на ядрените ракети със среден и малък обсег, предаде ДПА.

Договорът, подписан от Вашингтон и Москва през 1987 г., забранява ядрени ракети с обсег от 500 до 5000 километра. Оттогава той е база на европейската архитектура за сигурност. Но САЩ обвиняват Русия, че нарушава договора като разработва своите ракети 9М729, изстрелвани от суша. Вашингтон даде на Москва 60-дневен краен срок, който изтича на 2 февруари, да унищожи тази ракети.

Русия отхвърля обвиненията.

"Без договора ще има по-малко сигурност", каза германският първи дипломат Хайко Маас в Букурещ, където участва в среща на външните министри от ЕС. Той обаче подчерта, че нарушенията на Русия на практика са обезсилили договора.

Унгарският външен министър Петер Сиярто настоя Москва и Вашингтон да си сътрудничат, като посочи, че неговата страна е научила от историята безспорен урок: "Когато и да има конфликт между Изтока и Запада, ние, централноевропейците, винаги губим".

Белгийският му колега Дидие Рейндерс изтъкна, че изтеглянето от договора не е правилен подход. "Излизането от многостранната рамка не е начинът да постигнеш повече влияние или по-голяма ефективност в борбата срещу неразпространението", каза той.

Мнозина в Европа се опасяват, че изтеглянето на САЩ ще предизвика дискусия за ново ядрено въоръжаване. Министър Маас обаче предупреди срещу такива разговори. "Европа вече не е разделена, както по времето на Желязната завеса и затова всички отговори от онези времена са напълно непригодни да откликнат на предизвикателствата, с които се занимаваме сега".

Кремъл заяви, че съжалява за предстоящата стъпка на САЩ да спрат да спазват знаковия договор за ядрените ракети и обвини Вашингтон, че е не е успял да се вслуша в другата страна или да преговаря, за да се избегне такъв изход, предаде Ройтерс.

"Нежеланието на американците да се вслушат в каквито и да е доводи и да провеждат съществени преговори с нас показва, че решението на Вашингтон да скъса този договор отдавна е било взето във Вашингтон", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Песков подчерта, че в следващите дни се очаква "с голямо съжаление" получаването на официално уведомяване за оттеглянето на САЩ от договора.

Представителят на Кремъл отговори отрицателно на въпрос дали през последните дни е имало някакви контакти със САЩ, предаде ТАСС.

Президентът Владимир Путин е обсъдил с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация предстоящото излизане на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съобщи още Песков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    21 1 Отговор
    Това се казва студена война. А ракетна ще стане ако е реална.

    Коментиран от #4

  • 2 TтТ

    2 31 Отговор
    Русофилите се претесняват от сянката си! С тези фейк новини може да си чешите комунистическите си езици!

    Коментиран от #5

  • 3 А где диалог?

    3 1 Отговор
    Ай ай аййй!
  • 4 Термометър

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Не е "студена", доста е топла вече. А, гореща ще стане като хвръкнат ракетите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Валенсия

    15 2 Отговор
    Не се радвай на мечка влязла в дома ти. Не е дошла да те пази ! Нито кравар в спалнята ти, е дошъл да подремне само.
  • 7 а, що бе джендъри

    12 3 Отговор
    нали сте големи отворковци, но май само преди ножа да е почнал да се плъзга по врата ви. Човек когато прави нещо трябва да мисли какво може да последва и ако му е тричав задника, над добре е да си наляга парцалите.
  • 8 Гост

    13 6 Отговор
    Редно е да се притеснява Европа.Тези ракети са за тях.За другите има едни противокраварски.Тъй им викат.

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТтТ":

    Че докъде мислиш могат да стигнат тези ракети мислиш?Ако можеш.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Много добре !

    4 2 Отговор
    Най-пасле ще видим до кога ще БЛЪФИРАТ ХАМЕРИТЕ ! Първо с ИРАК, после с СЕВЕРНА КОРЕЯ, сега сме с ИРАН, беше и с КИТАЙ ! Шмят шумят и затихнат. Сега УПРЯХА ДО РУСИЯ ! Как ще се измъкнат този път ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Милен

    2 3 Отговор
    Много глупости пишите всички тук. Първо: Незнам защо някои хора говорят с възхищение как щяли да хвърчат ракети по ЕС при положение, че те самите живеят там. Трябва да си много болен мозък за да се радваш, че ще те обстрелват, или много недорасъл. Второ: за радост на всички това няма да се случи. Нито Русия ще спечели от война, нито НАТО нито ЕС. Никой не е толкова прост(като някои индивиди тука) че да изстреля ракета по някой и да си навлече белята. Сиреч целия свят да го осъди за това и да си вкара сам вълка в кошарата. И Ким Чен имаше ракети ама не ги изтрелва, защо ли? Защото ще даде повод на едни други да го ”обезоражат”. Това с ракетите си е чист рекламен трик. Едни имат ракети да продават други имат самолети, а ние трябва да плащаме, сиреч да си ги купуваме за нашата ”безопастност”. Щял Путин да ни замерва с ракети, хаха. Нали се сещате какъв авто гол ще си вкара само с една ракета. Американци, Китайци, Японци, Натовци и темподобни ще тръгнат да освобождават света от тиранина. Кой ще си вкара войната в задния двор??? Мислете малко преди да пишите и спирайте с игрите на плейстейшъна.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Не е точно така.Питай Ирак,Либия,Сирия,Сърбите.Като те обградят и ще те бухнат като нищо.Не знам какво може да те спаси от това,ама руснака за сега знае.Може би оръжията заради които гладуват ги държат още.Не вярвам краваря да удари и да се оттърве.Както чух европа е открила америка но индианеца ще закрие европа.
  • 19 Хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Питай джапанките.хи хи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Слушам кънтри и кво?Поредните краврски простотии бееее.Опс Мууу.

    Коментиран от #22

  • 22 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ха ха":

    Оф обърках се.Това е за №20 от господа божи и неговия син.И после били сме безбожници.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 големи притеснения

    2 0 Отговор
    За каква "нова ракетна война" става въпрос? То до сега не знам да е имало такава? А вече доста страни имат ракети! Само че, политиците в ЕС още не са се събудили от летаргията и охолството в което са потънали.
Новини по държави: