Отидете към основна версия

13 284 65

САЩ vs. Русия - задава се война в космоса

  • космос-
  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • война

Пекин и Москва инвестират в оръжия, които могат да се използват при атака срещу сателитите на Вашингтон

Снимки: Shutterstock

Космосът най-вероятно ще се превърне в бойно поле при конфликт на САЩ с Китай и Русия. Това се казва в нов доклад на американското военно разузнаване, цитиран от NBC.

В изследването се предупреждава, че Китай и Русия инвестират в оръжия, които могат да се използват при атака срещу сателитите и активите на САЩ в космоса. Подчертава се, че Пекин и Москва се подготвят да използват космоса като бойно поле.

През миналия месец Агенцията за военно разузнаване излезе с доклад за военните възможности на Китай. В него се предупреждава, че азиатската държава напредва в създаването на оръжия за възпиране на космическите технологии на Вашингтон. Пекин може да заплаши американските сателити за комуникации, разузнаване, GPS и ранно предупреждение при изстрелване на ракети.

В новото изследване на Агенцията за военно разузнаване, озаглавено "Предизвикателствата пред сигурността в космоса", се отбелязва, че Китай и Русия са постигнали напредък в космическите технологии.

"Сега космосът е бойно поле като земята, морето и въздуха", подчертава представител на Пентагона и допълва, че космосът не може да бъде защитен от атака.

През последните години американската армия все повече разчита на космически технологии.

Докато Китай демонстрира антисателитна ракета и усъвършенства лазер, който може да атакува активите на САЩ в космоса, Русия все още работи върху тези технологии, като конкретно се съсредоточава върху енергийни оръжия.

Американски представители на отбраната и разузнаването обаче уверяват, че нито Китай, нито Русия са надминали космическите възможности на САЩ, но те сериозно инвестират, за да настигнат Вашингтон.

Запитан дали САЩ са в космическа гонка с Русия и Китай, военният източник отговори: "Ние определено признаваме това като надпревара".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини