2 Юли, 2019 14:27 4 357 9

Астрономи разкриха тайната на свръхмасивните черни дупки

  • черна дупка-
  • космос

За разлика от обичайните черни дупки, свръхмасивните не се формират в резултат на експлозия на свръхнова

Астрономи разкриха тайната на свръхмасивните черни дупки - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономи от университета на Западно Онтарио, Канада, обясниха механизъм, свързан с възникването на свръхмасивни черни дупки, съобщи Лента. В съответствие с въпросния механизъм тези обекти са били в активен стадий на растеж в ранната Вселена.

За разлика от обичайните черни дупки, свръхмасивните не се формират в резултат на експлозия на свръхнова, но причините за появата им досега бяха неизвестни.

Учените намерили решение на проблема, възникващ въз основа на т.нар. граница на Едингтън, която налага ограничения върху скоростта на поглъщане (акреция) на вещество от черната дупка.

Свръхмасивните черни дупки са с маса, която се равнява на тази на милиард слънца, но растежът им е в изключително кратък промеждутък от време, в разстояние на едва 800 милиона години след раждането на Вселената. Ако темповете на акреция са прекалено високи, лъчението в диска, който се образува около черната дупка, предизвиква интензивно изтичане на вещество далеч от гравитационното поле.

Според хипотезата на учените, облак междузвезден газ е бил доведен до директен колапс с образуване на свръхмасивни черни дупки. Особени условия в ранните етапи от съществуването на Вселената допринесли някои облаци да започнат да колабират едва когато общата им маса станала равна на тази на 100 хиляди слънца. В резултат на компресия се появили квази-звезди с кратък живот, а впоследствие и гигантски черни дупки, които послужили като основа за възникване на още по-масивни обекти.

След директния колапс черните дупки започнали активно да поглъщат веществото около себе си. При това акрецията за ограничен период от време, например 150 милиона години, станала супер Едингтъновска, т.е. голяма част от веществото пропаднала зад хоризонта на събитията, без да изпуска лъчение, което би могло да ѝ повлияе. В края на краищата лъчението от близки звезди други черни дупки преустановило супер Едингтъновската акреция.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    16 4 Отговор
    Това, че имат Догатки. Не значи обяснение. След Хоризонта на Събитията, нищо не може да е известно.
  • 2 Бла-бла-бла 💩

    8 15 Отговор
    Хипотези и теории... черни дупки, кафяви дупки... не от черна, а от кафява дупка на някой джендър като Сорос са се пръкнали тия "учени"!

    Коментиран от #4

  • 3 вес

    12 6 Отговор
    Модерната "наука" се изчерпва с това да получиш финансиране от някой донор и да си измисляш нови хоризонти за нови финансирания
  • 4 Ъхъм

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бла-бла-бла 💩":

    Поне се опитват нещо смислено, а не като само политически простотии, и едни и същи реплики дрънкате от години - Сорос, Путин и други безмозъчни
  • 5 ГосТ

    6 1 Отговор
    Абе както винаги така е написано,че аз нищо не разбрах от самата новина. Хубаво е поне че информират и човек ако поиска да потърси в научно популярни сайтове за по сносно обяснение. А тея с коментарите от рубриката на старата и отракана к'ва не им е тук мястото.
  • 6 разлика

    4 2 Отговор
    Г-н Стойчев , между разкритие и хипотеза има малка разлика . Затова пишете по приемливи заглавия на статии.
  • 7 Другия с коня

    2 0 Отговор
    В съвременната Наука,за да съществува Нещо,то трябва да се Дефинира....За да се Дефинира е нужна Информация....Науката спира с Информацията До Черната Дупка....Няма Обратни Данни От Нея....Започват Догадки,Теории,Хипотези....На Слука....
  • 8 Vipex

    3 0 Отговор
    Все се надявам че някой учен ще прогледне гледайки просто на нещата за да види че сме подминали нещо заради теорията на Айн...
    От там започва грешката в знанията ни ..
  • 9 Съмуан

    0 0 Отговор
    Не че не искаме да научим какво се случва, но просто не го правим по правилния начин. Като да търсим въглеродни съединения, че да има живот. Защо всички да са ограничени като нас?
Новини по държави: