Отидете към основна версия

15 127 28

Хвърлили тялото на Хашоги във фурна за кебап

  • джамал хашоги-
  • тяло-
  • турция-
  • журналист-
  • саудитска арабия-
  • кебап-
  • фурна

Скандални разкрития за екзекуцията на журналиста

Снимка: БГНЕС/ EPA

Нови скандални разкрития изплуваха около аферата „Хашоги“. Саудитският журналист Джамал Хашоги беше убит на 2 октомври миналата година в саудитското консулство в Иснтабул.

Саудитските власти дълго време отричаха, че са замесени в изчезването на журналиста, критикувал режима в Рияд. В крайна сметка обаче признаха, че саудитски служители са убили мъжа. Рияд продължава да отрича, че кралското семейство е замесено в бруталната екзекуция. Месеци след убийството няма и следа от трупа.

Турското разузнаване смята, че Джамал Хашоги е бил убит в консулството, а трупът – разчленен след брутални мъчения. След това частите от трупа са били унищожени в намиращата се наблизо резиденция на саудитския консул. На територията на дипломатическата резиденция има три кладенеца. Два от тях се използват за съхранение на вода, докато третият функционира като дълбок тандур за приготвянето на кебап. Последната информация на разследващите сочи, че нарязаното тяло на журналиста е било хвърлено в дълбоката глинена фурна, предаде Анадолската агенция.

Службите в Турция смятат, че специален 15-членен екип килъри са транспортирали тялото от консулството в резиденцията, след което са прикрили следите. Екзекуцията на журналиста шокира света. В последният доклад на разследващите се казва, че в екипа е имало експерт, който е можел да провери дали има останало ДНК и да се убеди, че следите са напълно унищожени. Въпросното лице е Салах Мохамед ал-Тубайги, който е ръководител на саудитския Научен съвет по криминалистика.

Турските разследващи са се съсредоточили върху версията, че тялото на Хашоги е било изгорено, след като е било разчленено. Междувременно турските медии съобщиха, че годеницата на Джамал Хашоги – Хатидже Дженгиз също е била пред смъртна опасност. Турската полиция е убедена, че ако тя, заедно със своя годеник, беше влязла в консулството, е щяла да бъде убита. Саудитските килъри са имали план и за нейното убийство, но само в случай, че прекрачи портите на дипломатическото представителство, където всичко може да бъде извършено „на тъмно“.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: