Отидете към основна версия

2 136 5

Мей с послание към британските депутати

  • брекзит-
  • тереза мей-
  • гласуване-
  • парламент-
  • отлагане-
  • избори

Ако Брекзит не бъде приет, Великобритания ще трябва да участва в европейските избори през месец май

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В случай, че парламентът отлага излизането на Великобритания от Европейския Съюз дълго време, на страната ще се наложи да участва в европейските избори през месец май. За това предупреди в своя статия публикувана в днешния брой на вестник „Сънди телеграф” премиерът Тереза Мей. „Това ще е ярък символ на колективния политически провал на британския парламент", заяви тя и обясни, че ако британските депутати не подкрепят споразумението ѝ за Брекзит преди срещата на Европейския съвет на 21 март, Великобритания няма да напусне ЕС още месеци, ако изобщо някога го напусне.

През идната седмица Мей ще се опита за трети път да спечели одобрението на парламента за своето споразумение, след отлагането, което британските депутати гласуваха на 14 март.

„Дали ще има ново гласуване зависи от това дали ще има мнозинство в Камарата на общините. Няма да има никакъв смисъл от гласуване, ако няма никакъв шанс да спечелим”, каза министърът на търговията на Обединеното кралство Лиъм Фокс.

В случай, че британският парламент приеме споразумението на Мей до 20 март, тя ще поиска от ЕС срокът за Брекзит да бъде продължен до края на юни. Ако британските депутати гласуват „против”, Мей ще поиска срокът да бъде удължен и в такъв случай правителството ще внесе редица предложения за гласуване в парламента през април.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: