Отидете към основна версия

3 932 56

НАТО иска да приеме съседка на Русия

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • грузия-
  • членство-
  • съседка-
  • тбилиси

Столтенберг отива в Тбилиси за трети път

Снимка: БГНЕС/ EPA

Очаква се генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да проведе двудневно посещение в Тбилиси. В грузинската столица той ще се срещне с премиера Мамука Бахтадзе, председателя на парламента Ираклий Кобахидзе, президента Саломе Зурабишвили, и ще посети командно-щабните учения на НАТО-Грузия в предградията на Тбилиси, пише в. „Независимая газета“.

Йенс Столтенберг пристига в Тбилиси за трети път. Във всяко от неговите посещения Грузия се надява да чуе нещо окуражаващо по отношение на присъединяването към НАТО. Но всеки път има само неясни обещания, без да се уточнява дори приблизителната дата за приемане в Северноатлантическия съюз, пише агенция "Фокус".

Сегашното посещение на Столтенберг беше официално обявено на 18 март, когато Съвместният център за обучение и оценка (JFTC) на територията на военния образователен център „Крцаниси“ край Тбилиси започна учения с участието на 350 войници от 24 страни от НАТО и техните партньори. Министърът на отбраната на Грузия Леван Изория заяви, че през следващите дни генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг ще наблюдава ученията. В интервю за телевизионната компания „Имеди“ министърът също така увери, че ученията по никакъв начин не са насочени срещу Русия, и като цяло НАТО има само отбранителни цели, а сътрудничеството с този блок е суверенно право на Грузия.

Днешните коментари са в съответствие с духа и тона, зададени от министъра на отбраната. Така представителят на Грузия в НАТО Александър Майсурадзе заяви, че посещението на Столтенберг е насочено към по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между Тбилиси и алианса. „Посещението е от голямо значение, тъй като съвместните учения на НАТО и Грузия продължават. Това е ясно потвърждение за много високо ниво на практическо сътрудничество ... когато генералният секретар на НАТО посещава учението, това е още един сигнал за политическа подкрепа за Грузия“, каза Майсурадзе.

Грузинското външно министерство също смята, че пристигането на Столтенберг „е още едно ярко потвърждение на специалните отношения между НАТО и Грузия“. „Посещенията на високо равнище на НАТО и тяхната интензивност показват, че Грузия заема важно място в дневния ред на Алианса ...“

София Кацарава, председател на парламентарната комисия по външни отношения, в навечерието на посещението на Столтенберг отбеляза, че „Грузия не е била толкова близо до НАТО, а бъдещото членство на страната в алианса е необратимо“. „Това е нашият национален избор и една от основните задачи на външната политика, подкрепена от Конституцията. Продължаваме да използваме всички възможности, за да решим възможно най-успешно една от основните ни външнополитически задачи, която се състои в пълноправно членство в НАТО“, каза Кацарава.

Позицията на Грузия е ясна, честна, прозрачна. Държавата се стреми с всички сили към НАТО и ЕС. Считайки, че западните институции са гарант за тяхната сигурност, стабилност и развитие, Тбилиси определи своите евроатлантически стремежи в Конституцията. Обаче, сериозни играчи като Германия и Франция оценяват много предпазливо перспективите за грузинските интеграционни импулси, без да искат друг повод или причина за напрежение в отношенията с Москва. И без това са доста сложни. И позицията на Русия по този въпрос също е много ясна. Президентът Владимир Путин не толкова отдавна заяви, че Москва няма да толерира разширяването на НАТО до руските граници и ще даде изключително твърд отговор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини