Last news in Fakti

1 Април, 2019 21:40 3 537 36

Вуду магия спасява НАТО

  • нато-
  • вуду-
  • магия-
  • зомби-
  • сащ-
  • спасява

Дори зомбитата накрая умират

Вуду магия спасява НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО не умира, както погрешно смятат някои анализатори. НАТО просто е зомби, периодично реанимирано чрез различни методи, обикновено вуду магия. Това изтъква в свои анализ Дъглас Макгрегър за американското издание за геополитически анализи The National Interest.

И все пак реанимацията има своите граници, изтъква авторът и настоява, че "дори зомбитата накрая умират". След като Грузия, малката кавказка страна, която е разположена между Русия, Турция и Иран, лобира здраво да стане най-новият член на НАТО, е полезно да се разбере защо. След като животът на НАТО изтече със смъртта на съветската заплаха, сенатор Ричард Лугар беше сред първите, които през 1993 г. стигнаха до заключението, че НАТО трябва да излезе "извън територията или извън бизнеса".

"Това се оказа мощна вуду магия, която в края на краищата се превърна във водена от САЩ военна интервенция на НАТО на Балканите, където НАТО се стремеше да разшири демокрацията в Босна и Херцеговина и Косово между 1994 и 1999 г.", пише Макгрегър. Реанимацията получи голям тласък от програмата на НАТО от 1994 г. "Партньорство за мир". Очаквано поляците, чехите, унгарците и почти всички в Източна Европа, принудени да живеят под съветска окупация след Втората световна война, се наредиха на опашка да станат партньори на НАТО. Защо не? Коя източноевропейска страна не би искала пряка връзка с Вашингтон, който обеща военна помощ срещу руската заплаха, която всички смятаха, че неизбежно ще се завърне?

Вътрешната американска политика също изигра своята роля. Бил Клинтън се обяви за разширение на НАТО по време кампанията си за преизбиране през октомври 1996 г. Мистериозно, обещанията, дадени на съветския държавен ръководител Михаил Горбачов от американския президент Джордж Х. У Буш, от британския премиер Маргарет Тачър, от френския президент Франсоа Митеран, от германския канцлер Хелмут Кол и техните външни министри през 1990 г. - да не се разширява НАТО на изток; да не се разширява членството в НАТО към бившите страни членки на Варшавския договор - бяха пренебрегнати. Защо този важен стратегически ангажимент, поет от ключовите лидери на НАТО към президента Горбачов, беше пренебрегнат?

През 1990-те години руската заплаха не съществуваше и нямаше причина да се предполага, че ще се завърне. Освен това президентът Клинтън и сенаторите, които номинално отговаряха за провеждането на американската външна политика и политика на сигурност, бяха хипнотизирани от перспективите да бъдат от правилната страна на историята и даренията за предизборните кампании. Като се има предвид ненаситния апетит за пари в Конгреса, военнопромишленият комплекс на САЩ беше очевидно заинтересован от разширяването на НАТО и намери начини да се застъпи за него. Продажбите на оръжия за източноевропейските страни, поканени да се присъединят към НАТО, обещаваха огромни печалби. Брус Джаксън, вицепрезидент на американския оръжеен гигант "Локхийд Мартин" между 1993 и 2002 г., създаде Комисия за разширяване на НАТО и използва дарения от компании от военнопромишления сектор за лобиране в Конгреса за разширяване на НАТО.

След 2001 г. почти всичко можеше да бъде и се характеризираше като екзистенциална заплаха за американския народ: ислямисткия тероризъм или глобалния халифат, Китай, Иран, Венецуела, Куба, а към 2012 г. - възраждащата се Русия. Военните разходи нараснаха и сега американските сили са в Африка, Близкия изток, Азия и Източна Европа. По времето, когато президентът Обама завърши първия си мандат, Москва заключи, че разширяването на НАТО, съчетано с открито присъствие в Афганистан и Близкия Изток, наистина е координиран план за превръщане на стратегическото положение на Русия в незащитимо.

Както бившият американски дипломат Джордж Кенан изтъкна преди десетилетия, руското чувство за несигурност е дълбоко. Руският национален темперамент е склонен към обсаден манталитет с постоянен враг, който нахлува на руска територия. Правилна или неправилна, президентът Владимир Путин олицетворява тази перспектива. Въпреки, че руската икономика е по-малка от тази на Южна Корея, страна с 49 млн. души население, Путин възстанови военната мощ на Русия и самомнението ѝ за застрашаваща сила. Параноята на Путин накара някои наблюдатели да предположат, че Путин подготвя Русия за военен сблъсък със Запада. Това е преувеличение, но би било грешка да се съмняваме в решимостта на Путин да защитава правата на Русия в собствената си сфера на влияние.

Сега Грузия започва процес на присъединяване към НАТО. Грузия като Черна гора (и повечето страни членки на Алианса) е на опашката да се превърне в още един военен протекторат на САЩ, не съюзник. Освен ако американският президент Доналд Тръмп не иска Москва да заключи, че Грузия ще бъде бъдеща платформа за нападение срещу Русия, Иран или друга регионална сила, Тръмп трябва просто да каже "Не!". Време е зомбито НАТО да отиде в историята. Шарл де Гол беше прав: "Англия е остров, а САЩ не са в Европа", завършва авторът, предаде News.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от провнцията

    36 8 Отговор
    Тез коплексари нищо не може да ги спаси.
  • 2 НКВД

    35 13 Отговор
    Тъпотии. Грузия в НАТО никога!

    Коментиран от #28

  • 3 НКВД

    35 7 Отговор
    Нали и Украйна щеше да влуза в НАТО! Това не е като да зарежеш скъсаняците от Западните покрайнини да влязат в НАТО.
  • 4 666

    51 9 Отговор
    Без НАТО къде САЩ ще си продават оръжията, без да имат конкуренция? И то на цени х20, че и калпави при това. Сакън недейте да говорите такива неща. Те освен да правят оръжия и да печатат долари друго производство имат ли?
  • 5 Ххх

    42 5 Отговор
    Няколко милиарда от България за старо желязо, няколко от Словакия, Хърватия, после идват Грузия, Македония, Украйна….. Бедни държавици - големи динори.
  • 6 Москва

    38 6 Отговор
    Скоро НАТО ще като това макетче на снимката, с войничетата ще напомня от някоя витрина че едно време е имало някакъв съюз на овцете от Западна Европа!!
  • 7 Bahti

    12 8 Отговор
    Вуу Дуу е африкански ритуал за обещание с Мъртви. А колко нато е живо, питайте тръмп.

    Коментиран от #18

  • 8 Borislav Popov

    35 6 Отговор
    И въпреки всичко дългът на обора продължава да расте ! Уж голяма икономика , уж високи технологии - а дългът расте ли расте !!!
  • 9 Слънчев бряг

    27 7 Отговор
    Нато е мъртво ,въпрос на време е аз и руската армия да ги приключим !
  • 10 Borislav Popov

    19 6 Отговор
    От обора създава могъщи супервойници, ще друсат човешкия организъм с наркотици!.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Граф Монте Христо

    24 5 Отговор
    Не знам какви ''магии'' ще се правят срещу мнооого по-мощната в момента Русия, но имам странното чувство че точно Русия може да ни спаси, нас натовските държави, в един момент на внезапно ракетно нападение, идващо от Изток.... /не казвам от кои държави от Изток/. Ще ми е смешно тогава, как ще се отблагодариме на помощтта на Русия....????
  • 14 Ами чети си го

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Черна Врана":

    Не изхвърляйте памперса, друг нямаш

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 редник

    18 6 Отговор
    Нека са е ясно , че всички държави ,народи , етноси и жители на планетата представляват потенциална заплаха за Америка ! Усвояването на континента Америка е успешно , следва останалата част от планетата да сподели съдбата на индианците ! ( не забравяйте , че някои от индианските племена помагаха на бледоликите ) !
  • 17 Шарл Облечен

    7 17 Отговор
    "Англия е остров, САЩ не са в Европа, а Русия е в Азия, но не спира да рови из Европа, въпреки че не иска да има нищо общо с цивилизацията..."

    Коментиран от #21

  • 18 Пръци

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Bahti":

    Имаш грешка.Вуду идва от Хаити и е начин на живот,един вид религия,вярване,разбиране.
  • 19 Дада

    6 2 Отговор
    Да,само с магии ще изживеете.Иначе отдавна да сте умрели.Ама и Господ спу и не си свърши работата.
  • 20 Само питам

    5 14 Отговор
    Докога Факти ще е публикува руска пропаганда? The National Interest", е списание и сайт създадено от съветския емигрант от еврейски произход Дмиитрий Саймс /Дмитрий Константинович Симис/, по съвместителство агент на КГБ/ФСБ и наистина защитава националните интереси, но не на САЩ а на Русия. Съдържанието на материалите, които се публикуват е общо взето следното: Русия е свръхмощна ядрена държава, която може да унищожи Америка за 20 минути, затова с нея трябва да се преговаря. Грузия, Крим, Украйна, Прибалтийските страни, НАТО, Източна Европа са само разменни монети в тези преговори и САЩ трябва да ги жертват в името на добра сделка с Русия и безопасността на САЩ. Естествено подобни писания предизвикват див възторг в зомбираната вата, която смята, че "Виждате ли и в Америка мислят трезво като нас". А истината е много прозаична-" The National Interest" и създателят му Дмитрий Симис са част от хибридната война , която Русия води срещу свободния свят. Неслучайно писанията в " The National Interest" са най-често цитирани в руски и проруски сайтове. Въпросът е ДОКОГА?

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Borislav Popov

    16 5 Отговор

    До коментар #17 от "Шарл Облечен":

    С площ около 3 960 000 km² Русия заема 40% от територията на Европа !!! Неграмотен си !!!

    Коментиран от #35

  • 22 Borislav Popov

    12 4 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    The National Interest основано през 1985 г. от Ървинг Кристол и до 2001 г. е редактирана от Оуен Харис . ......От юли 2013 г. редакторът на списанието е Джейкъб Хейлбрун . Консултативният съвет бе председателстван от Джеймс Шлезингер до смъртта си през 2014 г. и оттогава бе председателстван от Чарлз Г. Бойд . Почетен председател на списанието е Хенри Кисинджър .

    Коментиран от #23

  • 23 Само питам

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    Ако беше прав путлераста Borislav нямаше да ме изтрият. Защото истината е, че The National Interest", е списание и сайт създадено от съветския емигрант от еврейски произход Дмиитрий Саймс /Дмитрий Константинович Симис/, по съвместителство агент на КГБ/ФСБ и наистина защитава националните интереси, но не на САЩ а на Русия. Съдържанието на материалите, които се публикуват е общо взето следното: Русия е свръхмощна ядрена държава, която може да унищожи Америка за 20 минути, затова с нея трябва да се преговаря. Грузия, Крим, Украйна, Прибалтийските страни, НАТО, Източна Европа са само разменни монети в тези преговори и САЩ трябва да ги жертват в името на добра сделка с Русия и безопасността на САЩ. Естествено подобни писания предизвикват див възторг в зомбираната вата, която смята, че "Виждате ли и в Америка мислят трезво като нас". А истината е много прозаична-" The National Interest" и създателят му Дмитрий Симис са част от хибридната война , която Русия води срещу свободния свят. Неслучайно писанията в " The National Interest" са най-често цитирани в руски и проруски сайтове. Въпросът е ДОКОГА?

    Коментиран от #32

  • 24 Хрис

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    До кога ще питаш? Мнго питаш, пишештите тук ти одговарят, но има нещо, което ти пречи за да прогледнеш и видиш нещата такивв каквито са и това нещо е русофобията. Да САЩ , Германия, Франция Великобритания, и другите страни, стари членки на НАТО по същество жертват изброените от теб страни, в т.ч. и България, превръщайки ги в бъдещ театър на военни действия, на който грубо казано да си мерят силите с Русия ( в т.ч. и с евнтуално използване на тактическо ядрено оръжие), разчитайки че по този начин те ще останат незасегнати.

    Коментиран от #25

  • 25 Само питам

    4 10 Отговор

    До коментар #24 от "Хрис":

    Русофобия няма, има несъгласни с имперските интереси на мръсната руска кочина. А същества като теб, които помагат на руските агресори скоро ще бъдат считани за част от силите на агресора. И ще си понесат последствията.
  • 26 Румяна Костова

    5 4 Отговор
    Вуду магия, хипнотизатири, чак да ожали човек Клинтън и другите неумели политици, които не са знаели колко агресивна ще се окаже Русия. Но важното е, че Кремъл е виновен за разширението на НАТО и за неспазването на дадените обещания алиансът да не се разширява.

    Коментиран от #27

  • 27 Дядо Николай

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Румяна Костова":

    Друго си е някой кагебист в расо да ти освети ракетите със светена вода, нали румка?
  • 28 123

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Що бе, те даже обмисляха да правят и Русия член на НАТО. ;)
  • 29 Сталин

    5 1 Отговор
    Долу САЩ и НАТО!
  • 30 Бат Мишо

    3 1 Отговор
    Айде и вуду....Ако попречетете за отдела врачки към пентагона баещи къде са руските подводници НА ЗАПЛАТА -щото веднъж един познал че са под леда някъде ....ХИХИХИ нящу дет сина ми го знае на 9 г къкто и че тия ледове са с площ колкот Европа, смягай докъде са отчаяни ....От капитан на американски боен кораб , на 1 учение кът вадехме Слава щот потъна в залива на варна -съм чувал - Един ден лудите руснаци ще ни запалят задниците....На другия ден 1 наше Ми 8 му отнесе палубата при опит да кацне на площадка за САЩ хеликоптери -тренирахме съвместни действия с-у терористи ....Каза пилота от Чайка НА ТУЙНЕЩО НЕ МОГА ДА КАЦНА МАЛКО Е ,ама Контров изрева в радиото КАЦАЙ - и кацнахме.....то рубка то радио мачти ....беше кът скейборд отгоре изгладен .....мисля оттогас няма ново учение от тоя тип ...Слава я извадихме на 2 рия ден хората бяха до кръста в водата вече , няя забрая Дънито кък ни прегръщаше
  • 31 Бат Мишо

    3 1 Отговор
    ПС американците си зеха 5 те пари ,прекратиха учението и отпрашиха НАПЪЛНО НАЯСНО колко могат да разчитат на нас война срещу Русия -то и ентусиазма и личеше....Е кът си вадехме подводничарите си припкахме с кесоните де кък си требе - в интерес на истината и янките помагаха да спасим момчетата -тогас мислех Контров за мн тъп АМА СЯ кът поумнял съм вдянал че го напрай НАРОЧНО за да им се еге мамата
  • 32 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    И как си представяш краварите да позволят списание спонсорирано от КГБ да пише против тях на тяхна територия ? Хенри Кисинджър също ли е КГБ ???

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Само питам

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Borislav Popov":

    А колкото до Кисинджър, дядото е съвсем изкукал и отдавна е в лагера на така наречените полезни идиоти, които работят срещу заплащане за Путин и Русия. От типа на Берлускони, Саркози, Шрьодер и т.н.
  • 35 Шарл Облечен

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    А бе русофилке, какъв процент от територията на тая кочина е в Европа и какъв в Азия? То и Турция има част в Европа, но това не я прави европейска държава. ...
  • 36 Наблюдател Тролев

    0 0 Отговор
    По източната си граница, НАТО разполага контролно - пропусквателни пунктове, задачата на които е, да връщат обратно руските ракети, които не одговарят на европейските нормтиви за чистота на въздуха. Руски Трафиканти, наети от Путин и със съгласието на Ердоган, се опитват да прекарат ракетите през Турска територия, с което застрашават здравето на турската нация. Все повече турски граждани не са съгласни с такава политика на правителството и изразиха това на изборите.