Отидете към основна версия

7 473 56

Украйна разби ударна група от руски топ агенти

  • украйна-
  • русия-
  • атентат-
  • шпионаж-
  • петро порошенко

Задържаните са замесени в опит за убийство на украински разузнавач в Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) обяви, че е заловила ударна група на руското военно разузнаване (ГРУ), отговорна за опит за убийство на служител на украинското военно разузнаване преди втория тур на президентските избори, предаде Ройтерс.

Въпросът как да се действа към Русия заема водещо място преди гласуването в Украйна в неделя. Президентът Петро Порошенко представя себе си като върховният главнокомандващ, от който страната има нужда, за да бъде защитена.

Ръководителят на ССУ Васил Хрицак заяви на пресконференция в Киев, че седем членове на руската група са били задържани и обвинени, а осми човек е задържан тази сутрин.

Двама от членовете на групата са руски граждани, каза украинският военен прокурор Анатолий Матиос. По думите му те са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). Другите шестима са украинци.

По-рано ССУ съобщи, че е заловила групи на руските специални служби.

"Задържаните са замесени в опит за убийство на служител на разузнавателната служба на украинското министерство на отбраната в Киев през април", каза Матиос.

Той заяви, че групата е поставила бомба под автомобила на мъжа, която избухнала преждевременно, ранявайки сериозно един от обвинените.

ССУ разпространи видеозапис на случая, на който се вижда как мъж поставя бомба под автомобил, след което избухва голям взрив. Записът показва мъж, който лежи на болнично легло, а част от дясната му ръка липсва, казват, че е руснак, роден в Москва.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: