Отидете към основна версия

2 107 12

Тръмп и Путин провели дълъг и продуктивен разговор

  • сащ-
  • русия-
  • разговор-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • продуктивен

Двамата лидери са обсъдили кризата във Венецуела

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент САЩ Доналд Тръмп каза, че е имал "много продуктивен" телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде Ройтерс.

В поредица от коментари в Туитър Тръмп отбеляза, че с Путин са обсъдили различни въпроси - от Северна Корея, Украйна и Венецуела, през търговията до ядрените оръжия. Обсъдихме и "руската измислица", каза той, визирайки разследванията за намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати през 2016 година. Разследването показа, че не е имало тайна връзка между Тръмп и Кремъл.

"Имах дълъг и много добър разговор с президента на Русия Путин. Както винаги съм казвал, много преди началото на лова на вещици, да се разбираме с Русия, Китай и всички други е добро, а не лошо нещо", написа още в Туитър Тръмп. Американският президент увери, че руският му колега не иска да се намесва във Венецуела. Путин желае да се случи нещо положително в тази страна, каза той пред репортери в Белия дом.

Преди месец Тръмп призова Русия да изтегли войниците си от Венецуела. Днес американският президент смекчи чувствително тона, като изобщо не спомена този въпрос. Вместо това Тръмп каза, че акцент в неговия разговор с Путин за Венецуела е била хуманитарната помощ. Американският президент заяви още, че с руския си колега са разговаряли също за договор, който да намали броя на ядрените оръжия.

"Обсъдихме възможността за тристранна, вместо за двустранна сделка", обясни Тръмп, имайки предвид Китай да се присъедини към САЩ и Русия. "Вече говорих с китайците. Те много биха искали да бъдат част от една такава сделка", увери американският президент. От Кремъл обявиха, че разговорът е бил проведен по американска инициатива.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп с рекордно одобрение

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп се радва на рекордна популярност в периода след началото на мандата си, съобщи Fox News. Президентът има одобрениет ...
    07.05.2019
    2 341
    4
  • Китай се обърна срещу САЩ и Русия

    Китай отхвърли предположението, че ще разговаря със САЩ и Русия за ново споразумение за съкращаване на ядрените оръжия, като заяви, че няма да участва ...
    06.05.2019
    30 591
    90
  • Тръмп и Путин - спешно по телефона

    Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, са разговаряли по телефона малко повече от един час, съобщи говорителката на Белия дом Сар ...
    03.05.2019
    12 350
    89