Отидете към основна версия

2 120 78

Съюзниците отбелязват десанта в Нормандия (СНИМКИ)

  • десант-
  • нормандия-
  • втора световна война-
  • портсмут

В британския град Портсмут се провеждат церемонии по случай 75-ата годишнина от атаката в Северозападна Франция

Снимки: БГНЕС/ЕРА

В южното британско пристанище Портсмут започнаха възпоменателните церемонии по случай 75-годишнината от "Денят Д" - началото на съюзническия англо-американски десант от другата страна на Ламанша, в Северозападна Франция, с който бе открит вторият фронт срещу нацистка Германия през Втората световна война, предаде АP.

Към около 300 ветерани, участвали в мощната военна операция, се присъединиха британската кралица Елизабет Втора, президентът на САЩ Доналд Тръмп, други лидери от съюзнически страни по време на войната, както и германският канцлер Ангела Меркел.

Високите гости станаха на крака и аплодираха, когато малък отряд от ветерани на преклонна възраст застана в средата на сцената.

Церемониите започнаха със спомени на участници в морския десант, които бяха предавани на огромен екран. С това започна церемонията, посветена на паметта за хилядите жертви, дадени в рискованата операция.

Десантът започва през нощта срещу 6 юни 1944 г. именно от Портсмут, като челните отряди дебаркират на брега на Ламанша в Нормандия, северозападната част на окупираната от нацистите Франция.

Множеството, събрало се за церемонията извън периметъра за сигурност, приветства лидерите и сред тях британската кралица, която е ветеран от войната и е служила като автомеханик.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: