13 Май, 2019 16:33 3 171 31

Полша понесла щети за един трилион през Втората световна

  • втора световна война-
  • полша-
  • трилион-
  • щети-
  • германия

Варшава не се отказва от искането на репарации

Полша понесла щети за един трилион през Втората световна - 1
Снимка: Shutterstock

Комисия от полски експерти е изчислила, че Полша е понесла щети за около един трилион долара през Втората световна война, предаде ТАСС.

В публикувано интервю в списанието "Шечи" (Мрежи) депутатът от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Аркадиуш Муларчик, оглавявал комисията, казва, че нейната цел е била да установи размера на "военните загуби" на страната. Депутатът припомня, че в отчета за военните загуби, изготвен през 1947 г., полските щети са оценени на 48 милиарда щатски долара (сегашни 850 милиарда).

Муларчик казва още, че в близко бъдеще докладът на комисията ще бъде представен на ръководството на Полша и че съдържанието му ще стане достояние на обществеността. "Смятам, че би била добра идея документът да бъде публикуван на 1 септември 2019 г., на 80-годишнината от германското нападение срещу Полша".

Темата за репарациите започва да се обсъжда в Полша от юли миналата година. Тогава лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви, че страната никога не е заявявала, че се отказвала да иска репарации от Германия заради окупацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммммм

    53 9 Отговор
    Поляците са като американците-безбожно алчни и нагли...То затова са били мачкани от край време от всички
  • 2 Груйо

    24 29 Отговор
    А репарации от Русия за окупацията и подялбата на Полша с германците и убийствата в Катин? Или то това е направено от СССР с който Русия няма нищо общо.

    Коментиран от #4, #10, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Масон

    18 14 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    Русия е директния наследник на СССР. Така че и да искат, ще трябва от Русия да искат.

    Коментиран от #14

  • 5 Дориан

    29 7 Отговор
    Не стига, че завземат стотици километри територия, а наглеят още. Да ги бяха избили до крак и да се знае.
  • 6 ха така

    15 2 Отговор
    Репарации искат и гърците а ние ? Не зная дали знае някои но и ние имаме да взеимаме от немците около три милиарда на днешни суми но нашите ни гък за това !!! Има документи в БНБ че по време на войната България е отпуснала много за тогавашното време паричен заем на Вермахта.Замо един смел мин.председател до сега е поставил въпроса и немците са го отрязали.Забравих му името но е малко след промените и се помнеше с крилатата си фраза-За бога брята българи НЕ купувайте !Нашите що мълчат да не разсърдят бабата ли М ?Как другите нации си искат а ние ?

    Коментиран от #12, #18

  • 7 Перър

    31 1 Отговор
    за 4 години искат един трилион а ние за 500 колко да искаме?
  • 8 Хохи

    9 0 Отговор
    А България сега в 21 век, БЕЗ ВОЙНА КОЛКООООООО?????? ЖАЛКИ ПРОДАЖНИЦИ
  • 9 Borislav Popov

    19 4 Отговор
    Вермахта остави несфаршена работа - поляци и евреи , няма ли кой да им довърши работата

    Коментиран от #11

  • 10 Бай хой

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    Груйче а полякини те няма ли да платят репарации задето си поделиха Чехословакия с Гитлер и Унгария? Нали помниш че именно тогава започва ВСВ. А СССР настъпва срещу Гитлеристите на 17.09 га Полша е капитулира на 14.09 и на практика не съществува.
  • 11 Borislav Popov

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    и руснаци.
  • 12 БАЙ МИЛЕ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха така":

    КАЗВАШЕ СЕ ПОПОВ....НЕ СЕ СЕЩАМ ЗА МАЛКОТО МУ ИМЕ...

    Коментиран от #17, #19

  • 13 Обикновен човек

    10 5 Отговор
    Хитлер и Сталин си поделиха Полша в началото на втората световна война и германците и руснаците и дори ние българите през соца опъваха полякините като за световно и сега в 21 век един господ знае каква кръв тече в вените на съвременните поляци.

    Коментиран от #20

  • 14 Хрис

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Масон":

    Лакомо дупе кръв се.е. Ще искат репарации поляците, но ако Германия ги плат и си поиска Силезия и Померания и Русия я подкрепи, к'о пра'им, А? Полша губи най-развитите области и остава почти без излаз на Балтийско море.
  • 15 миризлив пор

    14 0 Отговор
    Полша е с най големи придобити територии след 2-рата световна.
  • 16 Гълфон,

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    Полша първа подписва договор за сътрудничество с Германия срещу Русия и съответно е наритана здраво.
  • 17 БАЙ МИЛЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ МИЛЕ":

    ДИМИТЪР ПОПОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 20.12 1990 .........
  • 18 БАРО

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха така":

    Искаш да намериш три милиарда които управляващите боклуци да могат да си открадна за какво ти е
  • 19 БАРО

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ МИЛЕ":

    Тоя го утрепаха в един ресторант до един стадион Ти да не би да си духът му
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зайко Байко многознайко

    10 2 Отговор
    Съвременна Полша нямаше да я има ако не беше СССР. Полонезите обаче са неблагодарно и нагло племе и от добро не разбират.
  • 22 ASD За тези които не знаят!

    7 5 Отговор
    За тези които не знаят!
    ВСВ2 започва когато Хитлер и Сталин сключват съюз. Руската и терманската армии навлизат едновременно от двете страни на Полша. След което се срещат по средата без нито един изстрел. Германия и Русия като съюзници в началото на войната си поделят Полша.

    В момента Полша отново играе със САЩ срещу Русия и Германия. Още от началото на 2020 Русия и Германия ще предприемат мерки по унищожаването на полската икономика! Наблюдавайте зрелището! Новите войни се водят без оръжие, но държавите се превръщат в руини, а населението им изчезва /емигрира/.
  • 23 Шляхтиц

    13 1 Отговор
    Половин поляк съм и много обичам и уважавам полския народ и полската държава. Не понасям новоизлюпените полски политци, които по мое мнение ще направят така, полският народ ще страда и от американци. Навремето полският народ понесе много и от германци и от руснаци. Дано не става, но сега може да понесе и от американци.

    Коментиран от #29

  • 24 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    ще ви мине меракът!!!с тази лакомия и амчадърът няма да ви спаси от наритване...
  • 25 Брат ми

    12 1 Отговор
    Полските евреи са нагли и алчни. Като всички евреи. Welcome to Auschwitz.
  • 26 Ибън Ебън Алотзад

    5 2 Отговор
    Ми ето, да внимават да не ги понесат отново тъпите панове
  • 27 Митко

    3 1 Отговор
    Ами може би трябва да си потърсят компенсация от Госпожа Меркел която сега е голям защитник на човешките права и Русия също има вино но от Путин няма да вземате косъм
  • 28 Алексей Сергеев

    1 3 Отговор
    Правилно е и Русия да плати репарации на Полша. Нали Сталин с другаря Адолф си поделиха Полша...
  • 29 БАРС

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шляхтиц":

    Не съм много съгласен с тебе .Колкото до немците те почти бяха сринали почти цяла полша сега немците за твоите роднини са хубавите а руснаците лоши.Явно не знаеш колко руски солдати загинаха зада ви освободят.Град краков е бол пълен в канализацията със зривове руснаците с цената на техният живот спасяват града.Друго не забравяй че украина са си руснаци с накручени глави става въпрос особенно за запъдна украина която сие била руска а е била под полско владичество така че и твоите роднини добре са ги клали .и трето политиката на англичаните е да разделят славянските народи и донякъде успяват като ги насъскват един против друг в това число и полша против русия.Тая политика е заложена ощте 400 год.назад в англия.И четвърто ЧЪРЧИЛ ви дава на русия след войната.
  • 30 filo

    1 1 Отговор
    Затова Вермахтът трябваше да ги ликвидира тия чобани.
  • 31 ела

    2 0 Отговор
    За къкви репарации пишат тези малоумни които нямат понятие от историята става въпрос "Русия да плаща реперации като наследник на СССР във ВСВ " За освобождениет на Полша Съветската армия бе заплатила с кръвта на 600.000 Съветски воини и сега тези полски идиоти рушат паметниците на Съветските воини .Ако генерал Жуков ( по късно маршал) не бе отклонил по собствена инциатива от Главния удар (за Берлин) около 500 танка които влязоха във Варшава и спасиха Варшавското въстание от пълното унищожение на Варшава ( по нареждане на Хитлер "Варшава да бъде изравнена със земята и всичко живо да бъде напълно унищожено "( Имайти предвид немците бяха съсродоточили около 1.200. милиона войници срещу Вашава). Жертвите в Полша нямаше да бъдат около 5.700.000 милиона много по вече.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания