Отидете към основна версия

3 108 37

2 милиона бежанци може да тръгнат към Турция

  • сирия-
  • турция-
  • бежанци-
  • криза-
  • оон

Риск от нова бежанска вълна

Снимка: БГНЕС/ EPA

До два милиона бежанци може да избягат в Турция, ако сблъсъците в Северозападна Сирия се засилят, предупреждава ООН, предаде "Ройтерс".

Подкрепяната от Русия сирийска армия извършва офанзива срещу бунтовниците в последната им крепост, което принуди десетки хиляди местни жители да напуснат домовете си.

"Нашето опасение е, че ако това продължи, ако бройките продължат да нарастват и ако конфликтът се задълбочи, може да видим стотици хиляди, милион, два милиона да се насочват към границите с Турция", заяви Панос Мумдзис, регионалният координатор на ООН за сирийската криза.

Мумдзис каза в Женева, че ситуацията се влошава и споразумението между Русия и Турция за деескалация в района вече на практика не е в сила.

ООН е призовала за помощ в размер на 3,3 милиарда долара за покриване на разноските по хуманитарните дейности в Сирия тази година, но въпреки щедрите обещания, досега е получила едва 500 милиона долара, отбеляза още представителят на организацията. Турция в момента приютява около 4 милиона сирийски бежанци - повече от която и да е друга страна в света.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: