Last news in Fakti

10 Юни, 2019 22:30 3 101 37

2 милиона бежанци може да тръгнат към Турция

  • сирия-
  • турция-
  • бежанци-
  • криза-
  • оон

Риск от нова бежанска вълна

2 милиона бежанци може да тръгнат към Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

До два милиона бежанци може да избягат в Турция, ако сблъсъците в Северозападна Сирия се засилят, предупреждава ООН, предаде "Ройтерс".

Подкрепяната от Русия сирийска армия извършва офанзива срещу бунтовниците в последната им крепост, което принуди десетки хиляди местни жители да напуснат домовете си.

"Нашето опасение е, че ако това продължи, ако бройките продължат да нарастват и ако конфликтът се задълбочи, може да видим стотици хиляди, милион, два милиона да се насочват към границите с Турция", заяви Панос Мумдзис, регионалният координатор на ООН за сирийската криза.

Мумдзис каза в Женева, че ситуацията се влошава и споразумението между Русия и Турция за деескалация в района вече на практика не е в сила.

ООН е призовала за помощ в размер на 3,3 милиарда долара за покриване на разноските по хуманитарните дейности в Сирия тази година, но въпреки щедрите обещания, досега е получила едва 500 милиона долара, отбеляза още представителят на организацията. Турция в момента приютява около 4 милиона сирийски бежанци - повече от която и да е друга страна в света.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе не се стискайте, пуснете

    10 21 Отговор
    Поне половин милион към България да си оправим демографията. .

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Истината

    14 11 Отговор
    Гледам снимката и си мисля що за животни сме това хората...Проклети да са тези, заради които подобни снимки стават възможни...

    Коментиран от #30

  • 3 Рашка с чашка

    34 10 Отговор
    Странно защо бежанците търсят убежище в Турция и от там в Европа. Защо не бягат при богатите си братя араби, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Йордания, Бахрейн, Обединени арабски емирства, Иран Египет, Мароко, Тунис ? Май разчитат на християнсткото милосърдие, което в тяхните очи е слабост. Защо няма мюсюлманска солидарност, защо тези хора разчитат на християнството да ги спаси, нали уж християните са им навлекли бедите.

    Коментиран от #5, #6, #29

  • 4 1994

    18 13 Отговор

    До коментар #1 от "Абе не се стискайте, пуснете":

    От такива като теб нямаме нужда. Марш към Турция обратно

    Коментиран от #7

  • 5 Азз

    12 17 Отговор

    До коментар #3 от "Рашка с чашка":

    Интелектуално независим си!!!Там валят ХРИСТИЯНСКИ БОМБИ....ДЕМОКРАТИЧНИ...Ясно е че си тук на заплата...Но при тази човешка трагедия би било добре да млъкнеш...Еволюцията просто не се е случила при теб...

    Коментиран от #9

  • 6 Един милион са избягали

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Рашка с чашка":

    В Европа разчитайки на християнското милосърдие. 4 милиона са останали да разчитат на мюсулманското в Турция и 2 милиона в Йордания.

    Коментиран от #13, #36

  • 7 Да ама жена ти

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "1994":

    Не мисли така...

    Коментиран от #10

  • 8 Любопитко

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абе не се стискайте, пуснете":

    Твоята ”демография” може и да я оправят одма...до второ пришествие половин милион ще те оправят ( във всяко значение на думата) ли?
  • 9 Рашка с чашка

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "Азз":

    Това че там валят бомби е ясно, също така е ясно че е трагедия, но това не обяснява защо тези араби бягат към Европа, а не при братята си в арабския свят. При ПСВ и ВСВ, българските бежанци от Македония и Тракия бягаха в България, не в Турция или в Египет. Защо арабите бягат в Европа?

    Коментиран от #11, #15

  • 10 ...

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да ама жена ти":

    Ай с'я , и ”жена” ли му стана вече? Въх, либоффф несподелена...
  • 11 Доста българи избягаха

    5 11 Отговор

    До коментар #9 от "Рашка с чашка":

    В Америка, Австралия както и в Европа. Една от причините е, че в Европа имат роднини установили се по-рано. Друга причина е, че в Европа няма война.

    Коментиран от #17, #27, #35

  • 12 Абе Косово

    3 1 Отговор
    Доста симпатично футболно отборче се оказва ..
  • 13 Рашка с чашка

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Един милион са избягали":

    На всички е ясно бежанците на кое милосърдие разчитат, иначе за какво ЕС дават пари на Ердоган да ги спира? Търгувате ги като някакви животни, а иначе уж са ви братя мюсюлмани!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Азз

    10 13 Отговор

    До коментар #9 от "Рашка с чашка":

    А на къде да бягат?Към Африка ли?Бягат в същата посока,в която бягат и българи,румънци,сърби,унгарци,словаци,поляци,литовци...и т.н. Да не си мислиш че само ти и твоето семейство искат достоен живот?Излез от селото в което живееш и престани да гледаш новините по БТВ ако искаш да научиш нещо за света.Изучи езици и култури...Хората (мислещите от тях) са прекрасни и подобни групови квалификации просто не са редни...В този ред на мисли се замисли върху ника си...И последно-ВГЛЕДАЙ СЕ В СНИМКАТА!

    Коментиран от #18, #19, #32

  • 16 Иванов

    5 14 Отговор
    Повече от ясно е, че Русия ще воюва до последния сириец. Нека Ердо да насочи бежанците към Русия.
  • 17 Рашка с чашка

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "Доста българи избягаха":

    Да доста българи избягаха в Европа и САЩ, но това са икономически имигранти, но тук става въпрос за бежанци от войната. Тези хора не разчитат на професията си да забогатеят, те искат единствено да оцелеят, а за това е нужно милосърдие. Защо го няма при значително по-богатите им родственици, а го има при европейците?

    Коментиран от #25

  • 18 Иванов

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "Азз":

    Арабите много мислят, само, че ако наистина го правеха нямаше да допуснат Перлата на Средиземноморието да е избомбена от руски бомби.

    Коментиран от #23

  • 19 Рашка с чашка

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Азз":

    Селото в което живея е София, професията ми е рентиер, давам осем апартамента под наем, и обикалям света за кеф.

    Коментиран от #21, #24, #26

  • 20 Малкият човек,

    2 0 Отговор
    Та до него какви пари ще стигнат? Пари за армията и фондове, най-лесно се крадат! Създават проблем и после го решават?! То и тук е така!
  • 21 Значи имаш деди

    5 9 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка с чашка":

    Крадци на кашкавал и са били номенклатура на ЦК на БКП!
  • 22 Иван

    15 0 Отговор
    Ако говеждите не подкрепят и въоръжават ИДИЛ тази история отдавна да е приключила.
  • 23 Азз

    0 8 Отговор

    До коментар #18 от "Иванов":

    Погледни първо нашата държава,погледни пълната разруха във всички нива на държавата (образование,здравеопазване,сигурност)и след това ми кажи колко НЕМИСЛЕЩИ (глупави) сме ние българите...и как сме позволили и на руски...и на американски знайни и незнайни ръководители да разсипят тази прекрасна страна.Тогава съди арабите ,китайците и всички различни от нас...
  • 24 Азз

    1 8 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка с чашка":

    Личи си...
  • 25 Говорех ти заббългари

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Избягали също от война, балканска, междусъюзническа, ПСВ, ВСВ
  • 26 А аз съм Рокфелер

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка с чашка":

    И троля тук за удоволствие...кой та знае какъв прошляк си принуден да тролиш за жълти стотинки....
  • 27 ...

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Доста българи избягаха":

    Нямало война в Европа.....Война НЯМА и в МОХАМЕДАНСКИТЕ Мароко, Индонезия, Малайзия, Бруней, Туркменистан, Узбекистан, Кувейт, Бахрейн, Катар, ОАЕ, Оман, Тунис, Египет, ...някого да съм пропуснал?
  • 28 Евтини блъфове

    11 0 Отговор
    За да може пак да обвинят Путин и Асад когато им е изгодно, а и ердоганя ще се пробва да завлачи някой лев от еврогейовете.
  • 29 Тъъъпппп

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рашка с чашка":

    Бай сорос християнин ли е?
  • 30 Фотолюбител

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Цитат: "Гледам снимката и си мисля що за животни сме това хората...Проклети да са тези, заради които подобни снимки стават възможни...". Аз пък гледам снимките на децата от гара Буново, ония от влака, и си мисля за едни други уж хора, пък то - животни (да ме прощават животните...) ... И аз проклинам, ама не като тебе безадресно, ами една конкретна," мирна"." религия" - ако я нямаше, нямаше да ги има нито тази, нито онези снимки...

    Коментиран от #33

  • 31 Бежанци ли!

    14 0 Отговор
    Ами че, що не отиват в богатите емирства, нали са си братя по вяра? Саудитска арабия ги праща в Западна европа като "Троянски кон" - да се размножават и да чакат! И като станат повече от нас - свещена война! И след стотина години, ония, шейховете, със сандалите и карираните чаршафи на главите, ще си пускат соколите на Колизеума!
  • 32 Гонзо

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Азз":

    На какви заплати сте във НПО-то???
  • 33 КЛЮКАР

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Фотолюбител":

    И аз така. Гледам снимки и от Ница , Париж,Лион,Брюксел. Мирна религия????
  • 34 Румяна Костова

    4 0 Отговор
    Голяма част от Сирия е освободена. Няма активни военни действия. Животът бавно се възстановява. И при това положение 2 милиона сирийци ще тръгнат към Турция? Лагерите там са претъпкани, а шансовете, който няма пари, да тръгне към Европа,са, минимални. И НПО-тата взеха да стават скрънзави и не отпускат така, както в началото. Между другото, имигрантите от Сирия в Европа са нищожна част, сравнение с тези от Африка, Авганистан и Ирак.
  • 35 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Доста българи избягаха":

    Първата причина е, че онези, които дават парите за това пътешествие, определят и крайната дестинация. Не мислите, че навсякъде по дългия път до Европа ги чакат усмихнати хора, които безплатно си предлагат услугите да ги транспортират и услижливо им дават безплатно храна. Значително по-ефтино излиза на онези, които се насочват към Италия, но там вече Салвини ги чака и успява да връща, около 90 процента от пробвалите се
  • 36 Четирите милиона

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Един милион са избягали":

    мой човек, ги държи ердоган, за да извива ръцете на Европа! Защото иска 80 милиона овце безвизово да пасат в Европа! Чат ли си?
  • 37 Шабан

    1 0 Отговор
    Ей тая Турция стана дядовата ръкавичка за нещасниците по-света!
Новини по държави: