Отидете към основна версия

4 598 9

В Скопие: Нова заплаха за отношенията със София

  • северна македония-
  • гоце делчев

Историческите въпроси са последният камък в отношенията между България и Северна Македония

Снимка: Shutterstock

Историческите въпроси са последният камък в отношенията между България и Северна Македония и точно те са най-важният елемент от Договора за добросъседство, заяви в понеделник в София вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева след срещата с македонския си колега Никола Димитров, цитирана от скопския телевизионен „Канал 5“.

Медията акцентира върху думите на първия български дипломат, че, „за съжаление, историците не постигнаха съгласие около личността на Гоце Делчев“.

Телевизионният канал цитира още изявлението на Захариева, че „Много искаме да гледаме в бъдещето и е абсурдно да отбелязваме дати, които са свързани с комунизма. Това няма да бъде прието от никого, няма човек в България който би го приел“, смята Захариева и отбеляза, че София дава време до края на годината за затваряне на тези въпроси с повече резултати.

„Канал 5“ цитира още думите на Никола Димитров, че „Гоце Делчев трябва да бъде мостът, който ще свърже различията за този човек от миналото, с това, което двете страни имат сега. Искам да апелирам за мъдростта. Когато има близост и приятелство, не бива да се поставят ултиматуми“, което е коментар на неделното изявление на министъра на отбраната Кракаканов, че Северна Македония рискува да загуби подкрепата на България за НАТО, ако продължи с изкривяването на историята.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: