11 Юни, 2019 08:46 4 570 9

В Скопие: Нова заплаха за отношенията със София

  • северна македония-
  • гоце делчев

Историческите въпроси са последният камък в отношенията между България и Северна Македония

В Скопие: Нова заплаха за отношенията със София - 1
Снимка: Shutterstock

Историческите въпроси са последният камък в отношенията между България и Северна Македония и точно те са най-важният елемент от Договора за добросъседство, заяви в понеделник в София вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева след срещата с македонския си колега Никола Димитров, цитирана от скопския телевизионен „Канал 5“.

Медията акцентира върху думите на първия български дипломат, че, „за съжаление, историците не постигнаха съгласие около личността на Гоце Делчев“.

Телевизионният канал цитира още изявлението на Захариева, че „Много искаме да гледаме в бъдещето и е абсурдно да отбелязваме дати, които са свързани с комунизма. Това няма да бъде прието от никого, няма човек в България който би го приел“, смята Захариева и отбеляза, че София дава време до края на годината за затваряне на тези въпроси с повече резултати.

„Канал 5“ цитира още думите на Никола Димитров, че „Гоце Делчев трябва да бъде мостът, който ще свърже различията за този човек от миналото, с това, което двете страни имат сега. Искам да апелирам за мъдростта. Когато има близост и приятелство, не бива да се поставят ултиматуми“, което е коментар на неделното изявление на министъра на отбраната Кракаканов, че Северна Македония рискува да загуби подкрепата на България за НАТО, ако продължи с изкривяването на историята.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най - ви трябва

    38 0 Отговор
    и ние да ви държим 20 години вън от Европа, че да се сдружите с албанците дето ви ги доведе Тито! А като влезете в Албания, може и да ви го турят "македонския" като втори език! Важи!
  • 2 Краси

    33 4 Отговор
    Еййй... Тия северномакедонци нямат спирачки за комунистическо-сърбоманската си идиотщина...
  • 3 Мешков

    39 0 Отговор
    Най-добре на "македонци" да дават бг паспорт вече само срещу задължение за оставане в България, а не веднага да го ползват за билет за Германия, където пак да ни оплюват. Или обратно, най-добре, първо живее и работи поне 5 години в страната ни, и чак тогава гражданство. Стига с тяхното използвачество! Като не могат да се отърват от сърбоманските си комплекси, да се оправят! Или да оставим да ги оправят албанците
  • 4 Хан Крум

    25 2 Отговор
    Македонците нека първо да се върнат назад във миналото и да попитат дядовците си , да влезнат във стари църкви и хубаво да ги огледат , защото там е съхранена истинската история, а не тази натрапената от Тито.
  • 5 АЗ АЗ

    18 4 Отговор
    Има едно решение да се направи федерация България и Македония в една държава с Име България. И тогава ще празнуваме всички празници заедно и никой няма да се сърди :)
  • 6 Orthodox

    5 4 Отговор
    "министъра на отбраната Кракаканов" Кой е тоя, бе?!

    Коментиран от #8

  • 7 Баце

    3 0 Отговор
    От страни погледнато и на нас "не ни е лесно", ама тези са направо безнадеждни.
  • 8 Акп

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Orthodox":

    Ако си Българин ще знаеш
  • 9 Stoycho Stiychev

    0 0 Отговор
    Ima edna istoria i vsichki ya poznavame.a maketata kato im otarva lajata da go guxat .kakto za nato taka i za ec.i tia nachte chygyneni glavi politicite da vzemat da se stegnat.doide mi do gucha ot predateli
Новини по държави: