Отидете към основна версия

3 342 23

Скопие иска приятелско решение за Гоце Делчев

  • гоце делчев-
  • решение-
  • комисия-
  • българия-
  • северна македония-
  • история

България няма да прави компромис по въпроса

Снимка: БГНЕС

След изявлението на българския външен министър Екатерина Захариева, че София може да се оттегли от работата на смесената комисия, ако не се постигне компромис за датата на честване на Гоце Делчев, говорителят на македонското правителство Мохамед Ходжа изрази надежда, че комисията ще намери решения, които ще бъдат в посока на добросъседството и приятелството, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.

„Надяваме се, че междуправителствената комисия, формирана по силата на Договора за добросъседство и приятелство, ще намери решение на основата на приятелството и добросъседството между нашите две държави“, заяви Ходжа на редовна пресконференция, предаде агенция "Фокус".

Ние не искаме да правим компромис с истината. Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди два дни.

„Комисията по исторически въпроси заседава вече малко повече от година. И на първото заседание на Междуправителствената комисия вчера направихме препоръки към нея, с които настояваме до края на годината да има съществени резултати, акцентирайки върху Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание – тези две неща са всъщност разковничето“, заяви Захариева и посочи, че те са най-важни за България.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: