Отидете към основна версия

33 002 113

Македония да не е българска покрайнина

  • северна македония-
  • история-
  • българия

Македонски представители недоволни от преговорите с български учени

Снимка: Shutterstock

За македонският народ е интересен факт мълчанието на Македонската академия на науките и изкуствата за все по-агресивните искания на смесената македоно – българска комисия за преглед на македонската история. Това заявление направиха от националистичната партия Единствена Македония, цитирани от A1 On.

Според партията комисията подарява македонската история на България. От там посочват, че българите искат цар Самуил да бъде признат за български владетел, че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са ръкоположени в рамките на българската църква.

Двете страни вече имаха спор за деня, в който трябва да се чества Гоце Делчев. Според македонските националисти е важно решенията да се взимат въз основа на историческите личности, като така се защитава истината за македонския народ.

„Ако преминуваме Гоце Делчев, Даме и Гьорче като българи ще трябва да сменим имената на училища, площади и булеварди, които са кръстени на тях. Всички техни паметници ще трябва да бъдат отстранени, защото те вече няма да са наши. Ако признаете тези личности за българи, ще трябва да признаете и че Македония е българска покрайнина. Разсъждавайте като правителство“, заяви бившият директор на Драматичния театър в Скопие Сашо Тасевски.

Македонски издания припомнят изказване на българския министър на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че Гоце Делчев сам е писал многократно, че е българин.

От опозиционната ВМРО – ДПМНЕ вече призоваха за оставката на правителството, ако страната не получи дата за преговори с ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: