Отидете към основна версия

4 124 20

Американските самолети не могат вече да летят над Иран

  • иран-
  • сащ-
  • самолети-
  • въздушно пространство-
  • забрана

Европейски авиокомпании също няма да летят над Ормузкия проток

Снимка: Shutterstock

Вашингтон забрани днес на американските авиокомпании да минават през контролираното от Техеран въздушно пространство над Персийския и Оманския залив, предаде AFP.

Ограниченията се въвеждат заради "засилване на военните действия и нарастващото политическо напрежение в региона, което представлява риск за операциите на американската гражданска авиация", посочи Федералното управление за гражданска авиация на САЩ.

Холандската авиокомпания KLM също няма да лети над Ормузкия проток до ново нареждане, предадоха световните агенции. В изявление на компанията се казва, че това решение се взима от съображения за сигурност и повод е инцидентът с американския военен дрон, свален от Иран.

Австралийската компания Qantas обяви, че нейните самолети ще минават по други трасета в Близкия изток, за да избегнат Оманския залив и Ормузкия проток. Промяната ще засегне полетите между Лондон и Австралия и няма да повлияе на продължителността им, се уточнява в изявление на компанията.

Компаниите Malaysia Airlines и Singapore Airlines също обявиха, че променят маршрутите на полетите си, за да избегнат рисковата зона. Германската авиокомпания Lufthansa днес също обяви, че самолетите ѝ няма да прелитат над Ормузкия проток и Оманския залив.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини