Отидете към основна версия

6 027 33

7-дневен протест край американска база в Германия

  • рамщайн
Снимки: ЕРА/БГНЕС

В периода 23-30 юни в района на военната американската база „Рамщайн” ще бъдат проведени серия от протестни акции, съобщи германският адвокат Райнер Браун, цитиран от „РИА Новости”. По неговите думи хиляди активисти са обезпокоени от евентуална война в Иран и ролята, която базата може да има в нея.

Също така хората имат опасения, че в базата може да бъдат разположени ядрени ракети, особено на фона на разтрогването на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег. „Съществува голяма опасност, че ако се разположи ядрено оръжие в Европа, то то ще е именно в базата „Рамщайн””, уточнява Браун. Особено като се има предвид, че консерваторите, например министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен „в прав текст заявява, че след прекратяване действието на Договора е възможен всякакъв сценарии, а това може да включва и разполагането на ядрени бойни глави”, подчертава германският адвокат.

Браун допълва, че в САЩ също има привърженици „за по-нататъшното развитие на ядрената стратегия след приключването на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег и в частност ново разполагане на ядрено оръжие на Стария континент”, което Пентагонът подкрепя. В този случай Германия ще е „ключова страна за разполагане, тъй като тя има възможности за това, а и от географска гл.т. се намира на стратегическо място”, пояснява Браун.

По време на тазгодишните протести в близост до базата „Рамщайн”, се планира провеждането на международен конгрес, фестивал, посветен на мира и демонстрации. Цяла седмица активистите ще живеят в полеви лагер.

Участниците също така възнамеряват да образуват жив щит около базата. Както и през минали години и тази това се прави без разрешение от властите.

Военната американска база „Рамщайн” е най-големият опорен пункт на ВВС на САЩ в чужбина, щабквартира на САЩ в Европа и една от базите на НАТО. От разположеният през 2011 г. център за въздушни и космически операции САЩ осъществяват координация и управление на дронове си в Ирак, Афганистан, Сомалия, Йемен и Пакистан.

В Германия тече обществена дискусия за опасност от въвличането на страната в съмнителни от гл.т. на международното право „военни дронове”.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Какво ще обсъждат в Рамщайн?

    Срещата в авиобаза Рамщайн в Германия, която е насрочена за 26 април, ще разгледа три аспекта на ситуацията в Украйна, включително предоставянето на в ...
    23.04.2022
    3 281
    63
  • Тръмп отиде и в базата „Рамщайн“

    Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания пристигнаха във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия, за да поздравят ра ...
    27.12.2018
    2 455
    13
  • Протест срещу US базата Рамщайн

    Разположената в Германия американска военна база преживя невиждан до момента протест. Над 5000 германци оградиха военното съоръжение с жива верига. Пр ...
    12.06.2016
    2 116
    8
Новини по държави: